Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 7 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Witam serdecznie! Istnieje wiele połączeń smaków soków owocowych i warzywnych, więc trudno się nimi znudzić. Soki te zawierają niewiele tłuszczu i są źródłem szeregu składników odżywczych (składników mineralnych i witamin) w zależności od tego z jakich produktów powstał sok. Przykładowo w soku z marchwi i jabłka znajdziemy znaczne ilości: witaminy C, beta- karotenu, kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu. Składniki soków wpływają m.in na poprawę odporności, oczyszczają i dają energię. Zawierają również błonnik, który wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Soki mogą stanowić dodatek do posiłków lub być przekąską między nimi. Zachęcam do picia soków ze świeżych warzyw i owoców, szczególni w okresie przeziębień. Najlepiej wyciskać je samemu, jeśli nie ma takiej możliwości polecam soki jednodniowe, które nie są dosładzane i są niskokaloryczne. Proszę uważać na soki, które w swoim składzie zawierają: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty- tych nie polecam. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0

Należy dziennie spożywać 1-2 porcję (ok. 300g) owoców oraz 2-4 porcji warzyw (ok. 400-50g), ponieważ dostarczają nam cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Wpływają także na utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu. Warzywa i owoce utrzymują nas w dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Można włączać do menu soki owocowe, warzywne, czy owocowo- warzywne w celu łatwiejszego dostarczenia potrzebnych dziennych porcji. Jednak proszę uważnie czytać etykiety i kupować soki niedosładzane.

Doradca żywieniowy o specjalizacji żywienie człowieka zdrowego i chorego.
0

Witam,

Włączenie do diety soków owocowo-warzywnych, ale takich które robimy sami lub spożywanie soków tzw. "jednodniowych" jest źródłem witamin i składników mineralnych, których rola w naszym organizmie jest nieoceniona. Zawierają one wiele antyoksydantów czyli związków zapobiegających procesom stresu oksydacyjnego, tworzeniu się wolnych rodników i przyspieszonego starzenia się organizmu. Związki te znajdują również zastosowanie np. przy prokreacji czy też działaniu przeciw nowotworowemu. Nie polecam natomiast soków gotowych, z polepszaczami, dodatkowym cukrem, itp.

Pozdrawiam.

Fizjoterapeuta i dietetyk. Absolwentka Krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego.
0

witam, soki warzywne, zwłaszcza wielowarzywne mogą być świetnym uzupełnieniem diety, zwłaszcza w okresie zimowo wiosennym, gdy asortyment świeżych warzyw jest ograniczony uzupełnią pule błonnika, witamin i składników mineralnych. Natomiast picie soków owocowych zalecałabym zostawić na sytuacje okazjonalne z uwagi na ich wysoką zawartość cukru i przez to wysoką kaloryczność.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

Dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy