Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Witam serdecznie! I Soki zawierają niewiele tłuszczu i są źródłem szeregu składników odżywczych (składników mineralnych i witamin) w zależności od tego z jakich produktów powstał sok. Przykładowo w soku z marchwi i jabłka znajdziemy znaczne ilości: witaminy C, beta- karotenu, kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu. Składniki soków wpływają m.in na poprawę odporności, oczyszczają i dają energię. Zawierają również błonnik, który wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Soki mogą stanowić dodatek do posiłków lub być przekąską między nimi. Zachęcam do picia soków ze świeżych warzyw i owoców, szczególni w okresie przeziębień. Najlepiej wyciskać je samemu, jeśli nie ma takiej możliwości polecam soki jednodniowe, które nie są dosładzane i są niskokaloryczne. Proszę uważać na soki, które w swoim składzie zawierają: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty- tych nie polecam. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Soki tak jak Pani Patrycja napisała są zdrowe i dostarczają szeregu różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Nie polecam jednak soków dla osób odchudzających się, gdyż są żródłem dużej ilości cukrów prostych, nawet jeżeli cukru nie mają sztucznie dodanego to same z siebie posiadają dużo cukru.

0

Witam, soki to złożony problem. Jesli chce się schudnąć kluczowe znaczenie ma jak sie soki są produkowane. Kazdy sok zrobiony z sokowirówki jest pozbawiony błonnika, czyli podnosi poziom cukru, soki z wyciskarek zawieraja błonnik więc stabilizuja poziom cukru i nas odchudzją, pozdrawiam

0

Najlepsze soki w naszej diecie, to soki z wyciskarki (nie sokowirówki) lub tłoczone - warzywne lub warzywno-owocowe, proszę wybierać soki mętne z widocznym miąższem - mają zdecydowanie wyższą zawartość flawonoidów oraz błonnika i są coraz powszechniejsze, można je już kupić w większości sklepów w kartonach 3 lub 5 l. Z całą pewnością nie zalecam soków robionych z koncentratu czy dosładzanych, proszę unikać nektarów i napojów. A do gaszenia pragnienia stosować wodę mineralną :) Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

0

witam, zależy o jakie soki chodzi, to bardzo szeroki temat. O ile soki wielowarzywne są skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych oraz błonnika, o tyle soki owocowe, w większości są niestety przede wszystkim źródłem głównie cukru lub syropu glukozowo fruktozowego, które sprzyjają tyciu, więc należy je wliczać do energetycznego bilansu diety.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

0

Szczególnie proszę się wystrzegać "soków" kartonowych, wiele z nich jest napojami, nektarami, czyli zawierają dodany cukier i różne substancje dodatkowe. Sok powinien składać się z 85-100% owoców. Może zawierać również dodatek cukru, jeśli jest nie większy niż 15g/l producent nie jest zobowiązany do zadeklarowania tego na opakowaniu. W soku może się znaleźć aż 150 g cukru dodanego na litr, ale zabroniony jest dodatek konserwantów, barwników czy sztucznych aromatów. najlepsze są soki wyciskane jak wyżej pisano, mętne z widocznym miąższem. podobnie jest z "wodą" smakową. radze wczytać się w etykietkę - to napój owocowy a nie jak ogólnie przyjęto - woda... Pozdrawiam serdecznie, mgr inż. Zuzanna Mroczkowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty