Witam, w kamicy moczanowej jak najbardziej może Pan spożywać soki owocowo-warzywne, szczególnie z dodatkiem cytryny, która zwiększa przemianę puryn. Warzywa i owoce obniżają zawartość kwasu moczowego, są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C. Codziennie należy spożywać je w dużych ilościach.
Z warzyw może Pan włączyć do jadłospisu wszystkie oprócz: fasolki szparagowej, kukurydzy, szpinaku, brokułów, rabarbaru, groszku zielonego, rabarbaru, szczawiu. Warzywa te zwiększają stężenie kwasu moczowego w moczu. Z kolei z owoców powinien Pan zwrócić uwagę na: wiśnie, czarne jagody, porzeczki, ciemne winogrona, owoce głogu i jałowca. Proszę pamiętać, aby soki rozcieńczać wodą oraz wypijać w ciągu dnia dużą ilość płynów. Najlepsze będą wody mineralne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty