Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny
Witam, w kamicy moczanowej jak najbardziej może Pan spożywać soki owocowo-warzywne, szczególnie z dodatkiem cytryny, która zwiększa przemianę puryn. Warzywa i owoce obniżają zawartość kwasu moczowego, są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C. Codziennie należy spożywać je w dużych ilościach.
Z warzyw może Pan włączyć do jadłospisu wszystkie oprócz: fasolki szparagowej, kukurydzy, szpinaku, brokułów, rabarbaru, groszku zielonego, rabarbaru, szczawiu. Warzywa te zwiększają stężenie kwasu moczowego w moczu. Z kolei z owoców powinien Pan zwrócić uwagę na: wiśnie, czarne jagody, porzeczki, ciemne winogrona, owoce głogu i jałowca. Proszę pamiętać, aby soki rozcieńczać wodą oraz wypijać w ciągu dnia dużą ilość płynów. Najlepsze będą wody mineralne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Soki ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw przy kamicy nerkowej – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Jakie produkty spożywać przy kamicy nerkowej? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jedzenie przy kamicy nerkowej i moczowodowej – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Dieta po usunięciu kamicy nerkowej – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy na kamicę nerkową moczanową duży wpływ ma czekolada i kakao? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy częste jedzenie szpinaku zwiększa ryzyko kamicy nerkowej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaką dietę stosować przy kamicy nerkowej? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jak wyglądają domowe sposoby na leczenie kamicy nerkowej? – odpowiada Dr n.med. Ryszard Hanecki
- Dieta przy kamicy fosforanowej – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska