Witam
W dnie moczanowej celem modyfikacji jadłospisu jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.
Powinna być stosowana dieta ubogopurynowa, w której ważny jest nie tylko dobór produktów, lecz także sposób jej przygotowywania.Z diety należy wykluczyć produkty bogato purynowe: wyciągi z kości i mięsa, podroby, dziczyznę, baraninę, sardynki, czekoladę, kawę naturalną, strączkowe, szpinak itp.
Białko , witaminy i sole mineralne podaje się w normie fizjologicznej, tłuszcze ogranicza się do połowy normy, natomiast zwiększa węglowodany- w przeciwieństwie do tłuszczów wzmagają wydalanie moczanów. Zaleca się produkty nie zawierające puryn lub zawierające ich małą ilość takie jak: mleko sery, jaja, owoce , warzywa, niewielka il. Tłuszczów (masło, śmietanka), ryż, miód, dżemy, marmolady, cukier
Dzowolone są także produkty zbożowe i mięsa, ale w małej ilości (ok. 50g/ dobę)i tylko gotowane w dużej ilości wody
Z płynów zaleca się przegotowaną wodę z sokami owocowymi, mleko, chudy jogurt, kefir, koktajle owocowe, wody mineralne alkaliczne.
Warzywa i owoce podaję się w postaci gotowanej, surówek i soków
Posiłki należy spożywać 4-5 razy na dobę- ostatni posiłek wskazany jest do 4 h przed snem, aby nie dopuścić do zatrzymywania się większych ilości kwasu moczowego w ciągu nocy.
W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna, najkorzystniej- płynna ,kleikowa.
Nadmierne spożycie alkoholu może spowodować wzrost stężenie kwasu moczowego we krwi i wywołać ostry atak dny . Alkohol bowiem nie tylko aktywuje metabolizm puryn, lecz także zwiększa stężenie kwasu mlekowego we krwi, który hamuje wydalanie kwasu moczowego przez nerki. Chorzy powinni więc wystrzegać się spożywania napojów alkoholowych.Potrawy przyrządza się bez tłuszczu a dozwolona jego ilość należy dodać do gotowych potraw. Technika przygotowywania posiłków polega przede wszystkim na gotowaniu w wodzie lub na parze. Mięso podaje się tylko gotowane w dużej ilości wody. Zabrania się spożywania rosołów i wywarów z kości. Do podprawy zup i sosów zamiast zasmażek używa się prażonej na sucho mąki (dekstryny) lub zawiesiny z mąki i mleka.
Należy spożywać ok. 2-3l napojów dziennie, spożywać płyny podczas posiłków (zagęszczenie moczu wzrasta po posiłkach.Należy uzupełniać płyny zwłaszcza przed pójściem spać- największe stężenie związków sprzyjających kamicy stwierdza się w godzinach porannych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów należy unikać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Soki owocowo-warzywne przy kamicy moczanowej – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Dna moczanowa a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy stwierdzonej dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Częste ataki dny moczanowej – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Ledwoń
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaka dieta w kamicy moczanowej – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Jakie działania należy podjąć przy kamicy nerkowej?
Kamica nerkowa to choroba, która w większości przy
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret