Witam!
Nerwica często przeplata się u pacjentów z depresją.
Należy zwiększyć ilość antyoksydantów w diecie, czyli wymiataczy wolnych rodników nadtlenkowych: witaminy C, beta karotenu, witaminy E, likopenu. Zwiększyć ilość brokuł., pomidorów, owoców głównie cytrusów i winogron, olei roślinnych, migdałów, orzechów, marchwi.
Pozdrawiam,
dietetyk kliniczny
Patrycja Kłósek
Poczucie słabości, zmęczenie, znużenia, wyczerpania może być objawem nerwicy. Warto więc zająć się tym w psychoterapii. Szczególnie, jeśli diagnoza nerwicy już została postawiona.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie marchwii przy Izoteku – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Stosowanie suplementu Prostatan – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy jedzenie marchewek w dużych ilościach może wpłynąć na koloryt skóry? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co należy jeść po rzuceniu palenia? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Dieta u 40-letniej osoby chorej na białaczkę limfatyczną – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Sok z marchwi, czy świeży może być szkodliwy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Dieta dla osoby z nowotworem – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Dieta dla osoby z cerą trądzikową – odpowiada Mgr Monika Konieczna
artykuły
Naturalne antyoksydanty. Co jeść, by spowolnić starzenie?
Na co dzień rzadko o nich myślimy, a to właśnie pr
Te zmiany zachodzą, gdy jemy pomidory. "Większość będzie bardzo zaskoczona"
Pomidory to warzywa pełne wartości odżywczych, któ
Poprawia trawienie i stabilizuje cukier. Jakie owoce warto jeść z dodatkiem tłuszczu?
Dodajesz owoce do sałatek, koktajli albo jesz je w