Endometrioza jest chorobą która może prowadzić do niepłodności, warto aby Pani obawy rozwiał lekarz. Ze strony dietetycznej warto zwrócić uwagę na wykluczenie z diety prostaglandyn COX - 2, zawartych w czerwonym mięsie (wołowina, wieprzowina). Przyczyniają się one do powstawania bólu, obrzęków i gorączki. W łagodzeniu stanów zapalnych istotną rolę odgrywają także przeciwutleniacze: witaminy A, C, E, beta-karoten (czerwone, pomarańczowe i żółtewarzywa i owoce), bioflawonoidy (owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, jagody, brokuły, wiśnie, winogrona), likopen (pomidory), antocyjany (owoce jagodowe, winogrona), peroksydaza (aminokwasy: cysteina i glutation występują w białym mięsie, tuńczyku, soczewicy, fasoli, orzechach, cebuli, czosnku).
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Endometrioza i dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jak skutecznie i szybko podnieść odporność organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie suplementy przyjmować przy zdiagnozowanej endometriozie? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek