Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej

Witam - prosz////e o informację czy w diecie nisko białkowej można stosować surowe owoce (jew.jakie) surowe waezywa (ew.jakie) i soki (w 3l. zawartość biaa 0,1g, węglowodanów 10g, tłuszczu 0,1g, błonnika 0,5g, sodu o,002g). Dziękuję bardzo.
KOBIETA, 72 LAT ponad rok temu
Renata GrzechociĹska
83 poziom zaufania

Witam.
Owoce jakie może Pani spożywać to: cytrusowe, jagodowe, winogrona, jabłka, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki, natomiast warzywa - marchew, dynia, pomidory, a także zielona sałata, szpinak, szparagi, botwina, cykoria, papryka, selery, pietruszka, koperek, kukurydza, cebula, czosnek, ziemniaki tylko gotowane w całości lub purée, Soki proponowałabym zamienić na wodę.
Pozdrawiam


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Brak owoców w diecie

Witam :) Mam 16 lat i nie jem żadnych owoców,a warzywa jem tylko niektóre. Czy jest to jakieś zaburzenie żywieniowe czy raczej kwestia gustu?
16 LAT ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Z pewnością jest to kwestia gustu, albo raczej braku nawyku sięgania po warzywa i owoce. Często niechęć do nich jest spowodowana ograniczoną znajomością formy podania.Niektóre warzywa nielubiane w postaci surowej, mogą bardzo zasmakować przy podaniu z ziołami, sosem jogurtowym, w postaci gotowanej czy też zapiekanej lub pod postacią kremu.
Warto dbać o to,aby wzbogacić o nie codzienną dietę, ponieważ są źródłem cennych witamin i składników mineralnych oraz obfitują w błonnik wpływający na poprawę pracy jelit i sprzyjający rozwojowi dobroczynnej mikroflory pokarmowej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Zanik zgagi po spożywaniu surowych owoców i warzyw

Od mlodych lat piekla mnie zgaga.Od roku jem tylko surowe owoce i warzywa i nie mam tych problemow .NIe piecze mnie zgaga i czuje sie dobrze mam dobre winiki krwi i dory holestyrol am mam 52 lata.CZy robie dobrz.
KOBIETA, 51 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie, opisana przez Panią sytuacja wskazuje na to, że po zmianie diety na warzywa i owoce, które w większości maja działanie alkalizujące (odkwaszające) pozbyła się Pani nadkwaśności i związanej z nią zgagi.
Stosowanie diety owocowo - warzywnej przez okres np. 6 tygodni jest dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu, odkwaszenie, usunięcie toksyn, metali ciężkich, przywrócenie właściwej mikroflory jelitowej. Natomiast stosowanie takiej diety przez okres dłuższy może w perspektywie skutkować niedoborami, np. wit. B12, D, E, wapnia, cynku, a przede wszystkim białka i tłuszczu. Dobrze by było zatem gdyby wzbogaciła Pani swoją dietę produktami, które uzupełnią braki, np. warzywa strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca), orzechy i migdały, awokado, kasza jaglana, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana bardziej szczegółową poradą dot. stosowanej przez Panią dietą zapraszam do gabinetu w Gdyni www.dietanacodzien.com
Pozdrawiam
Magdalena Drażba

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty