U kobiet ze stanami zapalnymi, warto zwrócić uwagę na wykluczenie z diety prostaglandyn COX - 2, zawartych w czerwonym mięsie (wołowina, wieprzowina). Przyczyniają się one do powstawania bólu, obrzęków i gorączki. W łagodzeniu stanów zapalnych istotną rolę odgrywają także przeciwutleniacze: witaminy A, C, E, beta-karoten (czerwone, pomarańczowe i żółtewarzywa i owoce), bioflawonoidy (owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, jagody, brokuły, wiśnie, winogrona), likopen (pomidory), antocyjany (owoce jagodowe, winogrona), peroksydaza (aminokwasy: cysteina i glutation występują w białym mięsie, tuńczyku, soczewicy, fasoli, orzechach, cebuli, czosnku). Spożywanie wymienionych produktów (ze względu na zawartość błonnika) oraz wprowadzenie aktywności pomoże w przypadku zaparć.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy endometrioza to poważna choroba? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie suplementy przyjmować przy zdiagnozowanej endometriozie? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jak skutecznie i szybko podnieść odporność organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Powracające zapalenie dziąseł a paradontoza – odpowiada Lek. dent. Marcin Dolecki
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Choruję na endometriozę: jaką dietę powinnam zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego – odpowiada Lek. Tomasz Stawski