U kobiet ze stanami zapalnymi, warto zwrócić uwagę na wykluczenie z diety prostaglandyn COX - 2, zawartych w czerwonym mięsie (wołowina, wieprzowina). Przyczyniają się one do powstawania bólu, obrzęków i gorączki. W łagodzeniu stanów zapalnych istotną rolę odgrywają także przeciwutleniacze: witaminy A, C, E, beta-karoten (czerwone, pomarańczowe i żółtewarzywa i owoce), bioflawonoidy (owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, jagody, brokuły, wiśnie, winogrona), likopen (pomidory), antocyjany (owoce jagodowe, winogrona), peroksydaza (aminokwasy: cysteina i glutation występują w białym mięsie, tuńczyku, soczewicy, fasoli, orzechach, cebuli, czosnku). Spożywanie wymienionych produktów (ze względu na zawartość błonnika) oraz wprowadzenie aktywności pomoże w przypadku zaparć.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty