Lek. Krzysztof Szmyt
88 poziom zaufania

Witam, podstawą obniżenie cholesterolu całkowitego jest zmiana diety na dietę o mniejszej zawartości tłuszczy trans, natomiast owoce mogę być bardzo dobrą podstawą diety obniżającej cholesterol np jabłka. Pozdrawiam

0

Witam. W diecie obniżającej cholesterol dozwolone są wszystkie owoce świeże i mrożone. Wskazane są zwłaszcza owoce bogate w błonnik i antyoksydanty: jabłka, śliwki, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, winogrona, truskawki, jagody, borówki, maliny, owoce cytrusowe. Oprócz tego zalecane jest spożywanie awokado, które zawiera dużo zdrowego tłuszczu. Pozdrawiam.

0

Witam!
Istotna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna oraz konsultacja z lekarzem. Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ma spożywanie produktów tj. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce tj. cytrusy, maliny, borówki). Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników.

Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty