Witam serdecznie,
najwyraźniej wprowadziła Pani do swojej diety zbyt wiele produktów zwierających bakterie fermentacyjne. Bakterie te silnie pracują stad wzdęcia i przelewanie w jelitach. Proszę stopniowo wprowadzać wymienione produkty w niewielkich ilościach. Należy "przyzwyczaić" przewód pokarmowy do tego typu produktów.
Innym powodem może być nietolerancja na laktozę, alergie na nabiał.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Odstawienie produktów przy zaparciach – odpowiada Mgr Paulina Guziołek
- Wzdęcia po jabłkach - czym są spowodowane? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ciągłe wzdęcia u kobiety – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Częste problemy ze wzdęciami – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wzdęcia, przelewanie w brzuchu a możliwe przyczyny – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wzdęcia, zaparcia, powiększony brzuch i nudności – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie badania powinnam zrobić, żeby dowiedzieć się dlaczego mam wzdęty brzuch? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wzdęcia po każdym posiłku – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Lactobacillus - gatunki, występowanie i działanie
Lactobacillus to najliczniejsze spośród wszystkich
Zagrożenie koronawirusem. Jak wzmocnić odporność?
1000 osób w Polsce jest pod obserwacją służb sanit
Jak kondycja jelit wpływa na naszą psychikę? (WIDEO)
-Jest z nami psychodietetyk Pani Elżbieta Lange,