Jakie badania powinnam zrobić, żeby dowiedzieć się dlaczego mam wzdęty brzuch?

Witam, jestem 30letnia kobieta. Od ok dwóch miesięcy jestem na diecie i intensywnie ćwiczę. Niestety brak efektów moich wysiłków. Schudłam ok 3kg i waga dalej stoi. Ale nie to mnie najbardziej martwi. Otóż od dłuższego czasu mam bardzo wzdęty dół brzucha,tzn podbrzusze,od pępka w dół. Cierpię czasami na zaparcia,ale nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu w związku z wzdetym brzuchem,po prostu jest on bardzo wystający. Zażywam codziennie probiotyk, odstawiłam nabiał, piję siemię lniane,jednak nie widzę żadnej zmiany. Nie wiem czym może być spowodowane to jak bardzo mój brzuch wystaje. Jakie badania powinnam zrobić,do jakiego lekarza się udać, gdzie szukać pomocy?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Czy wiesz co się dzieje w twoim organizmie, kiedy zjesz jakiś posiłek? Czy wiesz, dlaczego pojawiają się zaburzenia w układzie pokarmowym? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Dzień dobry,

Wzdęcia brzucha mogą wynikać z nadmiernego spożycia produktów żywnościowych, które obfitują w składniki z grupy FODMAP. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które charakteryzują się ograniczoną lub wręcz marginalną absorpcją w jelicie cienkim, natomiast intensywną fermentacją bakteryjną do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz wysoką aktywnością osmotyczną. Dieta z niską zawartością FODMAP koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), dwucukrów (laktozy), monocukrów (fruktozy) oraz polioli (np. sorbitolu, mannitolu, ksylitolu, erytrytolu). Do przykładowych pokarmów bogatych w FODMAP zalicza się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, arbuzy, suszone owoce, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę, jak również produkty zbożowe na bazie pszenicy. Aby znacząco poprawić funkcjonowanie układu trawiennego proszę poważnie zainteresować się dietą low FODMAP, opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu Monash w Australii. Wyniki wszystkich dotychczas przeprowadzonych badań, w tym obserwacyjnych (kliniczno-kontrolnych) i randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych, ogólnie przemawiają za stosowaniem diety o niskiej podaży FODMAP u pacjentów z zespołem jelita drażliwego, bowiem od 50% do nawet 80% chorych zgłasza pewne korzyści w porównaniu z przestrzeganiem rutynowej, codziennej diety. Szczególnie wydaje się, że wspomniany sposób odżywiania pozwala znacząco złagodzić bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty