Dzień dobry,
Pani wskaźnik masy ciała oscyluje wokół wartości 20,0 kg/m2, co jest wartością prawidłową, a więc ma Pani najmniejsze ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych. Aby zmniejszyć aktualną masę ciała o dodatkowe 1 lub 2 kg, Pani dieta musi uwzględniać przez najbliższe 2-4 tygodnie tzw. deficyt kaloryczny, czyli należy jeść około 20% mniej kalorii, niż wynosi Pani całkowite dzienne zapotrzebowanie na energię. Wzdęcia brzucha z kolei mogą wynikać z nadmiernego spożycia produktów żywnościowych, które obfitują w składniki z grupy FODMAP. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które charakteryzują się ograniczoną lub wręcz marginalną absorpcją w jelicie cienkim, natomiast intensywną fermentacją bakteryjną do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz wysoką aktywnością osmotyczną. Dieta z niską zawartością FODMAP koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), dwucukrów (laktozy), monocukrów (fruktozy) oraz polioli (np. sorbitolu, mannitolu, ksylitolu, erytrytolu). Do przykładowych pokarmów bogatych w FODMAP zalicza się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, arbuzy, suszone owoce, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę, jak również produkty zbożowe na bazie pszenicy. Aby znacząco poprawić funkcjonowanie układu trawiennego proszę poważnie zainteresować się dietą low FODMAP, opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu Monash w Australii. Wyniki wszystkich dotychczas przeprowadzonych badań, w tym obserwacyjnych (kliniczno-kontrolnych) i randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych, ogólnie przemawiają za stosowaniem diety o niskiej podaży FODMAP u pacjentów z uciążliwymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, bowiem od 50% do nawet 80% chorych z zespołem jelita drażliwego zgłasza pewne korzyści w porównaniu z przestrzeganiem rutynowej, codziennej diety. Szczególnie wydaje się, że wspomniany sposób odżywiania pozwala znacząco złagodzić bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania powinnam zrobić, żeby dowiedzieć się dlaczego mam wzdęty brzuch? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co spożywać przy podejrzeniu OBS? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Z czego wynika ten problem ze wzdęciami? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego nie widać poprawy mojego leczenia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co może znaczyć taki duży brzuch? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego mój brzuch jest taki wydęty? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie są zalecenia przy tych objawach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co mogę jeść przy tych schorzeniach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak stworzyć dietę o tych parametrach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jelito drażliwe a stosowanie diety – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
Sześć nietypowych produktów, które powodują wzdęcia
30 proc. populacji skarży się na wzdęcia i bóle br
"Stop zespołowi jelita drażliwego. Dieta FODMAP" Mollie Tunitsky
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęściej di