Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Kwas z buraków jest bardzo zdrowy, jednak pierwszy raz słyszę o zakwaszaniu go kwasem mlekowym, moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Buraki są doskonałą skarbnicą witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, a także sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i rzadkie pierwiastki śladowe: lit, stront, rubid. Kobalt natomiast jest minerałem niezbędnym w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego kwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości i anemii. Wspomaga także pracę wątroby i nerek, pomocny przy nadciśnieniu, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii oraz wzmacnia odporność.
W przypadku powyższych problemów zaleca się przeprowadzenie kuracji kwasem z buraka. Polega ona na piciu jednej filiżanki dziennie kwasu z buraków przez około 8 tygodni. Kurację można z powodzeniem zastosować 2 razy do roku.
Poniżej mój wypróbowany przepis na smaczny, zdrowy zakwas.
Kwas buraczany
1 kg. buraków
3 szt. marchwi
3 szt. pietruszki
1 szt. selera
3 ząbki czosnku
1 szt. chrzanu
1 łyżeczka kminku
3 litry przegotowanej letniej wody
Sól, cukier do smaku
Skórka z chleba razowego
Warzywa umyć i obrać. Włożyć do dużego słoja. Zalać przegotowaną wodą i postawić w cieple do ukiszenia tj. 3 – 5 dni. Po tym czasie barszcz zlać do butelek. Do szybszego ukiszenia następnej porcji zostawić trochę zakwasu na spodzie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne spożywanie soku z buraków a niski poziom hemoglobiny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Codzienne spożywanie soku z buraków – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy picie soku pomidorowego może podwyższać mocznik we krwi? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Czy wyeliminowanie wapnia przez zmiękczenie wody nie będzie szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Czy picie zakwasu z buraków jest bezpieczne w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zakwas z buraka zaszkodzi ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy soki warzywno-owocowe mogą być pite podczas diety? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy codzienne picie soku pomidorowego jest szkodliwe dla zębów? – odpowiada Lek. dent. Konrad Rutkowski
artykuły
Nawyki, które poważnie mogą uszkodzić nerki
Nerki - niezwykły ogran Nerki są niezwykle ważnym
Nie wyrzucaj ogórków z nalotem. To nie jest pleśń
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon
Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła
Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyk