Kwas z buraków jest bardzo zdrowy, jednak pierwszy raz słyszę o zakwaszaniu go kwasem mlekowym, moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Buraki są doskonałą skarbnicą witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, a także sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i rzadkie pierwiastki śladowe: lit, stront, rubid. Kobalt natomiast jest minerałem niezbędnym w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego kwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości i anemii. Wspomaga także pracę wątroby i nerek, pomocny przy nadciśnieniu, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii oraz wzmacnia odporność.
W przypadku powyższych problemów zaleca się przeprowadzenie kuracji kwasem z buraka. Polega ona na piciu jednej filiżanki dziennie kwasu z buraków przez około 8 tygodni. Kurację można z powodzeniem zastosować 2 razy do roku.
Poniżej mój wypróbowany przepis na smaczny, zdrowy zakwas.
Kwas buraczany
1 kg. buraków
3 szt. marchwi
3 szt. pietruszki
1 szt. selera
3 ząbki czosnku
1 szt. chrzanu
1 łyżeczka kminku
3 litry przegotowanej letniej wody
Sól, cukier do smaku
Skórka z chleba razowego
Warzywa umyć i obrać. Włożyć do dużego słoja. Zalać przegotowaną wodą i postawić w cieple do ukiszenia tj. 3 – 5 dni. Po tym czasie barszcz zlać do butelek. Do szybszego ukiszenia następnej porcji zostawić trochę zakwasu na spodzie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy picie zakwasu z buraków jest bezpieczne w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Codzienne spożywanie soku z buraków a niski poziom hemoglobiny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podwyższony poziom kwasu mlekowego - jaka przyczyna? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Obecne pałeczki kwasu mlekowego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przez jaki czas można pić sok buraczany? – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Zapalenie i liczne pałeczki kwasu mlekowego a zastosowanie płynu lub maści – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy w buraku czerwonym kiszonym jest sacharoza? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Zalety picia soku z pokrzywy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Skutki uboczne picia ziołowych herbat – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy kuracja oczyszczająca polegająca na wypicu połowy szklanki oleju jest bezpieczna? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Zakwas z buraka wspiera jelita i serce. Naturalny eliksir zdrowia
Zakwas z buraka to naturalny eliksir dla organizmu
W PRL pił każdy. Działa jak balsam na jelita i wątrobę
Kwas chlebowy to nie tylko tradycyjny napój ze Wsc
Tych produktów nie dodawaj do żurku. Szkodzą zdrowiu
Żurek to prawdziwa perełka polskiej kuchni - zupa,