Czy picie zakwasu z buraków jest bezpieczne w ciąży?

Czy picie domowego zakwasu z buraków (niepasteryzowanego) jest bezpieczne dla kobiet w ciąży w pierwszym trymestrze?
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

tak, może Pani pić zakwas z buraków w I trymestrze pod warunkiem, że jest przygotowany prawidłowo i nie zawiera szkodliwych patogenów w postaci pleśni, która niestety stosunkowo często atakuje domowe kiszonki i inne przetwory. O zakwasie z buraka przeczyta Pani w naszym artykule, zachęcam do lektury: https://zywienie.abczdrowie.pl/sok-z-kiszonych-burakow.

Jeżeli nie ma Pani pewności co do domowego zakwasu, warto wybrać sklepowy dobrej jakości. Picie zakwasu z buraka w ciąży jest jednym z najlepszych sposobów na uzupełnienie żelaza w odpowiedzi na wciąż wzrastające zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek, a także na kwas foliowy. Bakterie kwasu mlekowego z kolei wpływają pozytywnie na florę jelitową i stanowią silny oręż w walce z infekcjami.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://zywienie.abczdrowie.pl/zakwas-z-buraka-szturmem-wdziera-sie-na-salony.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty