Pełnowartościowe białko zawarte w jajach, mleku i produktach mlecznych można uzupełniać dostarczając produktów mięsnych (najlepiej używając chudych gatunków mięs takich jak: indyk, kurczak, królik) oraz nasion roślin strączkowych głównie nasion soi. Orzechy laskowe i włoskie można stosować wymiennie z innymi orzechami i nasionami np. migdały, nerkowce, pecan, ziemne, brazylijskie, nasiona słonecznika i dyni oraz mak, sezam a także nasiona chia. Mleko krowie można zastąpić napojami roślinnymi na bazie migdałów, soi, ryżu czy pszenicy. Przedstawione produkty zawierają wysoką zawartość białka, wapnia, fosforu oraz innych składników mineralnych. Jeżeli chodzi o histaminę istnieje wiele produktów, które są jej bogatym źródłem a jej nadmiar pobierany z pożywieniem może skutkować zatruciem. Histamina występuje głównie w rybach i przetworach rybnych (rybach wędzonych, marynowanych, sushi, konserwy rybne, pasztety rybne). Ponadto wysoką zawartość zawierają takie produkty jak: czerwone wino, sery, surowe produkty mięsne, produkty poddane fermentacji np. kiszona kapusta oraz niektóre warzywa: pomidor, szpinak, bakłażany. Warto jednak pamiętać, że histamina jest białkiem, które w procesie obróbki termicznej ulega rozkładowi, dlatego w diecie o małej zawartości histaminy polecane są produkty gotowane, pieczone, blanszowane. W celu uzyskania większej wiedzy na temat alergii pokarmowych należy skontaktować się dietetykiem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty