Witam.
Zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Nasiona chia nie mogą być jedzone w zbyt dużych ilościach, dlatego że mają dużą zawartość błonnika, który może upośledzać wchłanianie wielu składników odżywczych, nie powinien być również spożywany w stanach zapalnych jelit i innych chorobach przewodu pokarmowego.
Nasiona chia po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane - pęcznieją. W związku z tym wypełniają żołądek, a przez to na długo dają uczucie sytości. W konsekwencji - teoretycznie - powinno się jeść mniej i stracić na wadze kilka kilogramów.
Dawka dobrze tolerowana wynosi 20 gramów (około 1,5 łyżki) nasion chia, dwa razy dziennie.
pozdrawiam Monika Konieczna
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę stosować nasiona CHIA przy alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przyswajanie nasion chia – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości oleju konopnego – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Zamienniki pokarmowe białka, mleka i orzechów laskowych – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Czy dieta mogła doprowadzić do problemów z tarczycą? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy włączanie soczewicy do diety odchudzającej jest dobrym pomysłem? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile dziennie powinno się spożywać owoców? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Nasiona Chia a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy pestki słonecznika wspomagają trawienie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy można
Len zwyczajny - zastosowanie, właściwości i wygląd
Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych. To rośl
"Nie jedz ich na sucho". Gastroneterolog pokazuje nagranie
Te małe ciemne ziarenka szturmem podbiły podniebie