Czy dieta mogła doprowadzić do problemów z tarczycą?

Ja się ciągle odchudzam, jem urozmaicenie, ale ponieważ nie znoszę jajek i nie umiem przyrządzać mięs, to oprócz wielu rodzajów ryb, źródłem białka była dla mnie fasola czerwona i soczewica. 2 miesiące jadłam codziennie fasole czerwoną i teraz czytam, ze to szkodzi na tarczycę-SERIO? A w tym czasie endo odkrył u mnie zapalenie tarcz. Hormony wzorowe, ALE antyTPO 217,60 IU/ml. Morfologia i wszystko zdrowe. Czy mogłam sama dietą do tego doprowadzić? (waga:47-49kg,wzrost160cm drobnej kostki)
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,
Rzeczywiście nasiona roślin strączkowych zawierają związki mogące nagatywnie oddziaływać na tarczycę. Jednak są one aktywne głównie w nieugotowanych nasionach. Jeżeli zatem spożywała Pani czerwoną fasolę i soczewicę, które były najpierw namoczone, a potem ugotowane to ryzyko związane z występowaniem w ich tkance tioglikozydów w ilości mogącej doprowadzić do uszkodzenia tarczycy jest minimalne. Obecnie problemy z tarczycą dotyczą znaczącej części populacji, szczególnie młodych kobiet, co związane jest z czynnikami środowiskowymi, a także spożywaniem wysokoprzetworzonej żywności, do produkcji której używa się soli niejodowanej. Zapalenie tarczycy ma często charakter autoimmunologiczny i jest w bardzo nieznacznym stopniu skorelowane z dietą. Także nie powinna mieć Pani do siebie nadmiernych pretensji. Natomiast jak tylko dobrane zostanie leczenie polecam wizytę u specjalisty celem dobrania takiego sposobu żywienia, który pomoże (a na pewno nie zaszkodzi) w Pani jednostce chorobowej. Życzę powodzenia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty