Szanowna Pani,
Rzeczywiście nasiona roślin strączkowych zawierają związki mogące nagatywnie oddziaływać na tarczycę. Jednak są one aktywne głównie w nieugotowanych nasionach. Jeżeli zatem spożywała Pani czerwoną fasolę i soczewicę, które były najpierw namoczone, a potem ugotowane to ryzyko związane z występowaniem w ich tkance tioglikozydów w ilości mogącej doprowadzić do uszkodzenia tarczycy jest minimalne. Obecnie problemy z tarczycą dotyczą znaczącej części populacji, szczególnie młodych kobiet, co związane jest z czynnikami środowiskowymi, a także spożywaniem wysokoprzetworzonej żywności, do produkcji której używa się soli niejodowanej. Zapalenie tarczycy ma często charakter autoimmunologiczny i jest w bardzo nieznacznym stopniu skorelowane z dietą. Także nie powinna mieć Pani do siebie nadmiernych pretensji. Natomiast jak tylko dobrane zostanie leczenie polecam wizytę u specjalisty celem dobrania takiego sposobu żywienia, który pomoże (a na pewno nie zaszkodzi) w Pani jednostce chorobowej. Życzę powodzenia!
Witam. Fityniany, które są zawarte w suchych nasionach roślin strączkowych, rzeczywiście mogą troszkę upośledzać wchłanianie jodu. W dużej mierze należy ograniczać soję, która ma największy wpływ.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Problemy z tarczycą a dieta – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy w przypadku nietolerancji lub alergii na fasolę można jeść ciecierzycę? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jak schudnąć przy problemach z tarczycą? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Budowa mięśni u wegetarianina – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska