Przyswajanie nasion chia

Slyszalam ze nasiona chia maja wiecej bialka i wapnia niz mleko. Czy to prawda? Jak wyglada zatem kwestia przyswajania tych rzeczy w przypadku mleka a jak w przypadku nasion? Bo chyba nie zawsze jest tak ze jak czegos jest w danym produkcie duzo to jest to na pewno dobrze przyswajalne..?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Takie informacje to niestety trochę marketingu. Owszem, nasiona mają więcej wapnia niż mleko ale w takiej samej ilości, czyli 100g. 100g mleka można wypić bez najmniejszego problemu ale ziarna zjada się zazwyczaj w ilości 1-2 łyżek więc 10-20g. Do tego ziarna te mają dużo kwasów tłuszczowych i błonnika, które też przyswajanie wapnia utrudniają.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty