Czy takie stosowanie nasion jest bezpieczne?

Dzień dobry, Proszę o informację czy dodawanie nasion siemienia, pestek dyni, czarnuszki, do ciasta na pieczenie chleba nie jest szkodliwe dla konsumenta. Olej z siemienia, czarnuszki czy pestek dyni wolno spożywać tylko na zimno, a chleb pieczemy w wysokiej temperaturze. Często pieczemy chleb i chciałbym wiedzieć czy nie szkodzę rodzinie dodając dodatki do pieczenia
MĘŻCZYZNA, 24 LAT 3 miesiące temu

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry,

Stosowanie ziaren i pestek, jako dodatek do chleba jest wręcz zalecane i zdrowe, gdyż dostarczają one wiele cennych rodzajów makroelementów m.in. błonnika, dodatkowo np. len działa osłaniająco na układ pokarmowy.

Warto wspomnieć, że np. w przypadku siemienia lnianego podczas pieczenia nie powstają szkodliwe tłuszcze trans - dzieje się to jedynie w trakcie smażenia ziaren.

Podsumowując, lepszym wyborem jest zdecydowanie pieczywo wieloziarniste.

Zachęcamy do przeczytania poniższych artykułów dotyczących podobnych tematów: https://portal.abczdrowie.pl/siemie-lniane

https://portal.abczdrowie.pl/nasiona-w-czym-tkwi-ich-sila

https://portal.abczdrowie.pl/dziejesienazywo-jak-robic-wlasny-chleb

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty