Dzień dobry,
Najlepiej byłoby zamienić jogurt sojowy na jogurt naturalny (jeśli toleruje Pani nabiał). Kwestia przytycia zależy od ilości: czy wszystkich nasion jest po łyżeczce czy łyżeczka razem? Jeśli po łyżeczce to faktycznie po dodaniu owoców może wyjść całkiem sporo kcal. Ze wszystkich wymienionych nasion i pestek najwięcej wapnia mają: mak (około 5-10 razy więcej) a daleko później migdały i siemię, pozostałe jeszcze mniej. I to na nich powinna się Pani skupić. Owoce zawierają mało wapnia więc może Pani spokojnie dodać po 5 owoców. Zamiast śliwek suszonych lepiej zastosować morele suszone a jeszcze lepiej suszone figi (mają najwięcej wapnia - 2x więcej niż śliwki). Dodatkowo niech Pani wprowadzi do diety nabiał (jeśli Pani toleruje), zwłaszcza jogurty, kefiry, maślanki i sery np. ser mozzarella. W źródłach roślinnych bardzo dużo wapnia zawiera jarmuż i jego również może Pani wykorzystać - zarówno na ciepło (np. dodatek do razowego makaronu) lub na zimno (np. do koktajlu dodając do niego nabiał i jakiś owoc np. banan).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na drugie śniadanie i podwieczorek? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Czy można jeść banany przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść aby uniknąć kamicy fosforanowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Batony zbożowe na drugie śniadanie dla dziecka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ilość spożywanych bakalii przy diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty