Co można jeść na drugie śniadanie?

Dzień dobry, czy można jeść codziennie na drugie śniadanie jogurt sojowy zwykły (nasiona soi, woda plus bakterie) z łyżeczką nasion chia, maku, sezamu, słonecznika, dyni, lnu, trzech orzechów brazylijskich, pięciu migdałów plus owoce - trzy śliwki suszone, reszta to agrest, truskawki, borówki, maliny, porzeczki, ananas, po pięć owoców, czy to nie są przysłowiowe dwa grzybki w barszcz :) dodam, że stosuję taki zestaw przy złamaniu kości, ze względu na wapń, natomiast boję się, że może to wpłynąć negatywnie na przyrost wagi, co w mojej sytuacji jest niewskazane, może powinnam stosować inne proporcje albo nie mieszać owoców, pozdrawiam
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Najlepiej byłoby zamienić jogurt sojowy na jogurt naturalny (jeśli toleruje Pani nabiał). Kwestia przytycia zależy od ilości: czy wszystkich nasion jest po łyżeczce czy łyżeczka razem? Jeśli po łyżeczce to faktycznie po dodaniu owoców może wyjść całkiem sporo kcal. Ze wszystkich wymienionych nasion i pestek najwięcej wapnia mają: mak (około 5-10 razy więcej) a daleko później migdały i siemię, pozostałe jeszcze mniej. I to na nich powinna się Pani skupić. Owoce zawierają mało wapnia więc może Pani spokojnie dodać po 5 owoców. Zamiast śliwek suszonych lepiej zastosować morele suszone a jeszcze lepiej suszone figi (mają najwięcej wapnia - 2x więcej niż śliwki). Dodatkowo niech Pani wprowadzi do diety nabiał (jeśli Pani toleruje), zwłaszcza jogurty, kefiry, maślanki i sery np. ser mozzarella. W źródłach roślinnych bardzo dużo wapnia zawiera jarmuż i jego również może Pani wykorzystać - zarówno na ciepło (np. dodatek do razowego makaronu) lub na zimno (np. do koktajlu dodając do niego nabiał i jakiś owoc np. banan).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty