Witam,
Nie mogę poradzić nic innego jak unikanie tych produktów w czasie największego pylenia (od połowy kwietnia do końca maja). Należy wtedy również ograniczyć spożycie produktów bogatych w histaminę: czerwone wino i wina musujące, sery, surowe kiełbasy (np. salami, wędzony boczek), owoce morza, ryby, kapustę kiszoną, niektóre warzywa, czekolada,. pomidory, szpinak, bakłażany. A także produkty stymulujące wydzielanie histaminy: kakao, niektóre owoce, np. truskawki, owoce cytrusowe, ananas, kiwi, pieczarki, orzechy - wtedy reakcja alergiczna będzie łagodniejsza.
Pozdrawiam,
Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk
info@klinikazywienia.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Pokrzywka na skórze twarzy, szyi i karku – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Alergia przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie jest ryzyko pojawienia się alergii? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy wynik testu na alergię wyklucza posiadanie psa? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Stosowanie leku Mobemid a odżywianie – odpowiada Lek. Grzegorz Nawara
- Przykładowy jadłospis dla 6-latka z AZS i alergią – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zamienniki pokarmowe białka, mleka i orzechów laskowych – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
artykuły
Badanie DAO - diagnostyka nietolerancji histaminy
Badanie DAO polega na oznaczeniu aktywności oksyda
"Pseudoalergia", aminy biogenne i nietolerancja histaminy. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Aminy biogenne są to związki produkowane przez czł
Na czym polega alergia krzyżowa?
Dlaczego uczuleni na pyłki brzozy powinni unikać j