Jeżeli chodzi o alergię na cynk to należy wystrzegać się kontaktu z biżuteria oraz innymi przedmiotami zawierającymi ten metal - nie ma bowiem czegoś takiego jak uczulenie na cynk z pokarmów. Co do nietolerancji histaminy, to należy uważać ze spożyciem produktów stymulujących wydzielanie tej substancji oraz zawierające duże jej ilości. Są to przede wszystkim produkty tzw. dojrzewające, czyli alkohol (szczególnie czerwone wino i szampan), sery - szczególnie pleśniowe, owoce morza, ryby i sosy rybne, surowe wędliny dojrzewające, kapusta kiszona, pomidory, szpinak, bakłażan, truskawki, ananas, banan, czekolada, sos sojowy, orzechy ziemne, wieprzowina, sos sojowy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia krzyżowa u 22-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Stosowanie leku Mobemid a odżywianie – odpowiada Lek. Grzegorz Nawara
- Rodzaj jedzenia a migrena – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Jaka dieta na piękną skórę twarzy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak najlepiej odkwasic organizm? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jaka powinna być dieta stosowana w przypadku kamicy układu moczowego? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Nieleczona niedoczynność tarczycy a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapalenie tarczycy i Hashimoto a dieta – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta
"Pseudoalergia", aminy biogenne i nietolerancja histaminy. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Aminy biogenne są to związki produkowane przez czł
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob