Witam,
Przy terapii moklobemidem należy unikać pokarmów zawierających tyraminę, nie ma jednak bezwzględnego zakazu ich spożywania, szczególnie w malej ilości.
Nie wolno natomiast pić alkoholu w jakiejkolwiek ilości.
Pozdrawiam
Witam,
powinno się unikać spożywania produktów zawierających bardzo duże ilości tyraminy z uwagi na ryzyko zespołu serotoninowego.
Takimi produktami są m.in.: salami, pepperoni, sery dojrzewające (cheddar, ementaler, camembert, brie, blue), ryby (marynowane, solone, wędzone), wątróbka z kurczaka, sos sojowy, kawior, kiełbasa bolońska, koncentrat mięsny (w sosach lub zupach), awokado, przejrzałe banany, czekolada, suplementy z drożdży, ekstrakt drożdżowy, kofeina (w dużych ilościach), wino chianti. Niewielkie ilości bananów (nie przejrzałych) oraz pomidorów nie powinny być problemem.
Co prawda nie stwierdzono interakcji mobemidu z alkoholem- jednak zaleca się raczej unikania jego spożywania w czasie leczenia.
pozdrawiam
lek. Seweryn Segiet
gabinetspectrum.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rodzaj jedzenia a migrena – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Na czym polega reakcja tyraminowa? – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Pokrzywka na skórze twarzy, szyi i karku – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Żywienie przy uczuleniu na osy i polopirynę – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Dieta na obniżenie potasu w organizmie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Do jakiej grupy produktów zalicza się ketchup? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podczas stosowaniu wyciągu z dziurawca MAO należy wyeliminować produkty zawierające tyraminę? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Wysoki poziom cholesterolu i stosowanie leków na nadciśnienie a odżywianie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Zmniejszenie dawki leku Asertin 50mg – odpowiada Lek. Grzegorz Nawara