Rzeczywiście migrenowe bóle głowy mogą być wywoływane poprzez pożywienie. Wiele osób, które dopadają migreny, odczuwa tą dolegliwość po spożyciu takich produktów jak:
sery żółte np. Cheddar, Ementaler,
sery pleśniowe,
czekolada,
śledzie,
czerwone mięso,
przejrzałe banany i awokado,
figi,
marynowane, solone lub wędzone ryby,
sos sojowy,
wątróbki z kurczaka,
czerwone wina np. Wermut, Chianti, porto,
mocna kawa lub czarna herbata,
słodziki,
owoce cytrusowe.
Dolegliwości po spożyciu wyżej wymienionych produktów związane są z występowaniem w nich aminokwasu o nazwie tyramina.
Etiologia bólów migrenowych jest różna. Istnieje możliwość, że nieprawidłowa dieta bogata w TYRAMINĘ może być przyczyną dolegliwości bólowych.
Podwyższenie stężenia tyraminy we krwi powoduje wzrost ciśnienia. Naczynia krwionośne gwałtownie się kurczą, a potem rozszerzają i powstaje ból migrenowy. W diecie należy unikać produktów tj. sery dojrzewające, jogurty, kwaśna śmietana, pieczywo z rodzynkami, wątróbki, salami, pepperoni, produkty wędzone, ryby marynowane i wędzone, pasta z krewetek, dziczyzna, kawior, anchois, kostki rosołowe, bób, pomidory i przetwory (keczup), sos chili, kiszona kapusta, przejrzałe banany, awokado, figi, rodzynki, maliny, wina, likiery, szampan, bezalkoholowe wina i piwa, czekolada, mocna kawa i herbata), sos sojowy, cytrusy.
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów bogatych w tyraminę, ponieważ działa kurcząco na mięśnie macicy
Tyramina wpływa na rozwój tzw. zaburzeń afektywnych objawiających się np.zmianami nastroju.
Najnowsze badania wykazują, że nawet zdrowa żywność może być przyczyną wielu chorób w tym również migreny. Dzieje się tak z powodu alergii pokarmowej typu III ( IgG zależnej) tzw. „ukrytej i opóźnionej alergii”, a badania wykazują, że cierpi na nią ponad 50% społeczeństwa. Większość pacjentów nie zdaje sobie sprawy, że odczuwane dolegliwości mogą być spowodowane spożyciem szkodzącego mu pokarmu. Objawy te mogą się pojawiać nawet po czterech dniach. Zostaje uszkodzone jelito i powstaje „syndromu przeciekającego jelita. U osób chorujących na alergię pokarmową typu III cząsteczki pokarmowe przenikają bezpośrednio do organizmu. Gdy układ immunologiczny jest w ten sposób nadmiernie pobudzany przez długi czas dochodzi do produkcji przeciwciał atakujących i niszczących własny organizm, powstają stany zapalne. Warto wykonać testy ImuPro aby wykluczyć takie produkty z diety.
Jak najbardziej tak. Przede wszystkim odwodnienie może być powodem migreny. Powinno się wypijać co najmniej 8 szklanek wody dziennie. Szczególnie dobrze działa cieplejsza woda.
Oto podstawowe produkty, które mogą być przyczyną migreny: czekolada, sery, kawa, czerwone wino, pomarańcze, mięso ze starych zwierząt, potrawy z glutaminianem sodu, ziemniaki, pomidory (szczególnie przetworzone), nabiał, pszenica, drożdże, piwo, konserwanty i inne dodatki żywnościowe.
Także niedobór witaminy B6 może ją wywoływać.
Witam, zdecydowanie tak, o szczegółach proszę poczytać tutaj:
http://www.prometabolic.pl/blog/czy-dieta-moze-pomoc-w-bolach-migrenowych/
http://www.prometabolic.pl/blog/dieta-w-nawracajacych-bolach-glowy/
pozdrawiam
Również dieta bogata w białko a uboga w węglowodany może wywoływać bóle migrenowe. Proszę zwrócić uwagę na stosunke białka do węglowodanów w diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie leku Mobemid a odżywianie – odpowiada Lek. Grzegorz Nawara
- Alergia krzyżowa u 22-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Pokrzywka na skórze twarzy, szyi i karku – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Refluks żołądkowy a żywienie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść, aby zmniejszyć poziom potasu? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie słodycze zawierają siarczan niklu? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jakie produkty wywołują migreny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Sos sojowy a sól – odpowiada Ewa Kozłowska