Witam,
Niestety całkowita eliminacja niklu z diety jest niemożliwa, można natomiast w znaczący sposób zmniejszyć jego ilości w codziennej diecie poprzez uważny dobór produktów. Na co dzień powinna Pani unikać spożycia takich produktów jak:
podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy
sery topione, sery twarde i półtwarde
piwo i wino
mocne herbaty zielone i czarne
czekolada, kakao
migdały, orzechy laskowe, ziemne, ziarno słonecznika
mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi
produkty zbożowe, proszki do pieczenia (pieczywo na proszku), mąka grubo mielona
kukurydza, szpinak, czosnek, cebula
zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi
pomidory, marchew, papryka, koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan
gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, suszone śliwki
produkty konserwowe
rośliny strączkowe

Ze względu na obecność na powyższej liście orzechów oraz czekolady i kakao, najlepsze w Pani przypadku będą ciasta samodzielnie wypiekane z mąk ekologicznych (ze znaczkiem w kształcie liścia) z dodatkiem świeżych owoców (też najlepiej z rolnictwa ekologicznego) oraz domowe budynie i inne desery na bazie mleka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty