Dieta u osoby uczulonej na nikiel, chrom i kobalt

Mam 19 lat, jestem uczulona na nikiel, chrom i kobalt. Jak wiem, mam przestrzegać diety bez ostrych przypraw, konserwantów i barwników spożywczych. Co jeszcze powinnam wyeliminować ze swojego menu?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam, warto zwrócić uwagę, aby nie spożywać w dużych ilościach produktów bogatych w kobalt: herbata czarna, orzeszki ziemne, soczewica suszona, wątroba cielęca, żółtko jaja kurzego. Dużo niklu znajduje się w produktach konserwowanych jak koncentraty pomidorowe czy zielony groszek. Produkty spożywcze zawierające znaczne ilości niklu: gałka muszkatołowa, kakao w proszku, soja, herbata czarna, mąka sojowa, orzechy, soczewica suszona, fasola biała, czekolada gorzka, owies-ziarna, czekolada mleczna, groch suszony łuskany, kapusta włoska, kasza gryczana, kiełki pszenicy, migdały, chleb pszenny pełnoziarnisty, brokuły, homar, kasza jaglana, kawa palona, ser edamski, pistacje, serwatka w proszku, szczupak, wiśnie, zielona pietruszka. Żródłem chromu są drożdże, poza tym duże ilości dostarczają nam pełnoziarniste produkty zbożowe, przyprawy, mięso i jego przetwory, sery, a także piwo i wino. Jednak proszę nie eliminować tych produktów ze swojej diety, ewentualnie ograniczyć spożycie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty