Witam, warto zwrócić uwagę, aby nie spożywać w dużych ilościach produktów bogatych w kobalt: herbata czarna, orzeszki ziemne, soczewica suszona, wątroba cielęca, żółtko jaja kurzego. Dużo niklu znajduje się w produktach konserwowanych jak koncentraty pomidorowe czy zielony groszek. Produkty spożywcze zawierające znaczne ilości niklu: gałka muszkatołowa, kakao w proszku, soja, herbata czarna, mąka sojowa, orzechy, soczewica suszona, fasola biała, czekolada gorzka, owies-ziarna, czekolada mleczna, groch suszony łuskany, kapusta włoska, kasza gryczana, kiełki pszenicy, migdały, chleb pszenny pełnoziarnisty, brokuły, homar, kasza jaglana, kawa palona, ser edamski, pistacje, serwatka w proszku, szczupak, wiśnie, zielona pietruszka. Żródłem chromu są drożdże, poza tym duże ilości dostarczają nam pełnoziarniste produkty zbożowe, przyprawy, mięso i jego przetwory, sery, a także piwo i wino. Jednak proszę nie eliminować tych produktów ze swojej diety, ewentualnie ograniczyć spożycie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów unikać przy uczuleniu na nikiel? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie słodycze zawierają siarczan niklu? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jak zbilansować dietę przy alergii na nikiel i kobalt u siedemdziesięcioletniej osoby? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Uczulenie na nikiel a dieta – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Alergia na nikiel a picie czerwonej herbaty i bratka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka dieta przy hiperkaliemii? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 13-letniej córki z kamicą nerkową – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz