Witam serdecznie,
w celu ułożenia indywidualnej diety należy skontaktować się z pobliskim gabinetem dietetycznym. Proszę zapoznać się z lista produktów bogatych w potas które należy ograniczyć w diecie:
http://portal.abczdrowie.pl/potas-w-jedzeniu
Przede wszystkim należy na jakiś czas ograniczyć spożywanie produktów zawierających duże ilości potasu, takich jak:
- nasiona roślin strączkowych
- pomidory
- banany
- ziemniaki
- orzechy
- suszone owoce
- kakao
- czekolada
- koncentrat pomidorowy
- pestki dyni
- mięso
- brokuły
- natka pietruszki
- kasza gryczana
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie warzywa i owoce mają najwięcej jodu? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak wypłukać potas z organizmu? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy picie 2-3 szklanek kakao dziennie przez 2-letnie dziecko jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Jaka dieta przy hiperkaliemii? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta i zioła wspomagające pracę nerek – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jak zatrzymać potas w organizmie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czego unikać, by obniżyć poziom potasu? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść, aby zlikwidować wysoki poziom potasu we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Niedobory potasu w organizmie – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz