Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

Witam, najlepiej dietą. Dieta odkwaszająca jest równocześnie dietą oczyszczającą. Należy jeść sporo produktów zasadotwórczych natomiast unikać kwasotwórczych.

WYSOKO ZASADOTWÓRCZE (ph 9.0 do 8.1
cytryny
arbuzy
pieprz cayenne
suszone daktyle
suszone figi
limonki
mango
morele suszone
melony
papaja
pietruszka
winogrona bezpestkowe
rzeżucha
boćwina
szparagi
kiwi
winogrona pestkowe słodkie
marakuja
gruszki słodkie
ananas
rodzynki
ogórki
soki warzywne świeże niesłodzone

ŚREDNIO ZASADOTWÓRCZE (pH 8.0 do 7.1)
jabłka słodkie
morele
kiełki lucerny
banany (dojrzałe)
jagody
pomidory słodkie
marchew
seler
porzeczki
daktyle świeże
figi świeże
czosnek
agrest
winogrona mało słod.
grejpfruty
zioła (świeże, zielone)
sałata
nektarynki
brzoskwinie słodkie
gruszki mało słodkie
groszek zielony słodki szpinak
jabłka kwaśne
fasola szparagowa zielona świeża
buraki
brokuły
kapusta
winogrona kwaśne
kalarepa
sałata lodowa
pomarańcze
brzoskwinie mniej słodkie maliny
truskawki
kukurydza słodka świeża rzepa
ziemniaki w mundur
ocet winny

SŁABO ZASADOTWÓRCZE (do pH 7.0)
migdały
brukselka
zielona herbata
wiśnie
orzech kokosowy świeży
miód świeży
por
grzyby
oliwki świeże
cebula
chleb esseński
chrzan
sól morska
przyprawy
żółtko gotowane na miękko
mleko kozie surowe
oliwa
kalafior
rabarbar
soja ziarno suche
sezam nasiona
mleczko sojowe
kiełki zbóż
mleczko sojowe
pomidory mało słodkie

PRODUKTY NEUTRALNE (pH 7.0)
masło świeże śmietana
margaryna
mleko krowie świeże
oleje roślinne (oprócz oliwy)
jogurt naturalny

SŁABO KWASOTWÓRCZE (do pH 7.0)
otręby
orzechy nerkowca
chleb Graham
żurawiny
soczewica
mleko krowie homogenizowane
musztarda
orzeszki pistacjowe
krakersy
kakao
nasiona słonecznika
nasiona dyni
orzechy włoskie
borówki
fasola ziarno suche
mleko kozie homogenizowane
oliwki konserwowe
śliwki
chleb razowy pełnoziarnisty
suszone śliwki
ŚREDNIO KWASOTWÓRCZE (pH 6.9 do 6.0)
ryby
soki owocowe z cukrem
kiełbasy i wędliny
chleb żytni
płatki zbożowe
płatki kukurydziane
owoce morza
wino
jogurt słodzony
banany zielone
gryka
sery pleśniowe
jajka gotowane na twardo
ketchup
majonez
szynka
makaron pełnoziarnisty
orzeszki ziemne
ziemniaki gotowane
popcorn solony
ryż basmati
ryż brązowy
sos sojowy
WYSOKO KWASOTWÓRCZE (pH 5.9 do 5.0)
sztuczne słodziki
wołowina
sery żółte
gazowane słodkie napoje
biała mąka
jagnięcina
wątróbka
ciastka z białej mąki
wieprzowina
cukier
piwo
cukier brązowy
drób (kurczęta)
czekolada
kawa
budyń
dżemy
herbata czarna
galaretki
likier alkoholowy
makaron mączny
sól
makaron z semoliny
drób (indyki)
chleb pszenny
ryż biały
Pozdrawiam;-)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty