Zapalenie tarczycy i Hashimoto a dieta

Witam. Moja narzeczona (lat 29, 172 cm wzrostu, 78 kg) choruje na zapalenie tarczycy Hashimoto. przez ponad 4 lata przytyla okolo 20 kg. Często brak jej sil na codzienne funkcjonowanie. ostatnio staramy się wykluczyć gluten i trochę pomogło. co jeszcze można zrobić? czy czy ewentualna wizyta i rozpisanie diety pomoże? jakich produktów unikać? i czy aktywność fizyczna (fitness) jest wskazana?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Dzień dobry ;)

W chorobie Hashimoto bardzo istotne jest uregulowanie poziomu hormonów tarczycy (stała opieka endokrynologa).

Ważna jest również dieta, która przyspieszy metabolizm i wykluczy produkty, które są źle tolerowane. Ogólne wskazówki:
• spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie o stałych porach (w celu uregulowania i przyspieszenia metabolizmu),
• zachowywać 2,5-3 – godzinne odstępy między posiłkami,
• pierwszy posiłek spożywać najpóźniej godzinę po przebudzeniu, ostatni 2-3 godziny przed snem,
• posiłki spożywać powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając kęsy (szybciej pojawi się uczucie sytości).

Produkty, o które warto wzbogacić dietę:
• będące źródłem pełnowartościowego białka, tj. chude mięso, drób, jajka, ryby słodkowodne (np. pstrąg, sandacz) a także (jeśli są dobrze tolerowane) twaróg, kefir, maślanka, jogurt naturalny,
• warto wybierać mięso ze sprawdzonego źródła czy hodowli ekologicznych, które nie będzie zawierało hormonów i antybiotyków (związki te mogą nasilać reakcję systemu odpornościowego),
• zbożowe, będące źródłem węglowodanów złożonych i błonnika (niezbędny do pobudzenia pracy jelit, która jest spowolniona przez niedobór hormonów tarczycy), tj. pełnoziarniste i razowe pieczywo, makaron razowy, brązowy ryż, kasze gruboziarniste (np. jaglana, gryczana), komosa ryżowa,
• produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (działanie przeciwzapalne), tj. oliwa z oliwek, orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, słonecznik, awokado,
• warto spożywać również olej kokosowy (w umiarkowanych ilościach), który ma działanie antyseptyczne (mimo, że jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe),
• wzbogacić dietę w produkty bogate w selen (mięso, ryby, podroby, pomidory, ogórki, seler, czosnek, cebula, żółtko jaj, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy brazylijskie, pieczarki),
• spożywać 4-5 porcji warzyw dziennie (za wyjątkiem niezalecanych)- są one źródłem witamin antyoksydacyjnych i błonnika,
• owoce: maksymalnie 200 g ze względu na dużą zawartość szybko wchłaniających się cukrów,
• napoje: ok. 1,5-2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez, opcjonalnie zielona herbata, herbatki ziołowe i owocowe,
• zalecane techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Produkty, które należy ograniczyć/wyeliminować z diety:
• jasne pieczywo, biały ryż, jasne makarony, słodkie płatki śniadaniowe,
• słodycze, słodkie napoje, soki, dżemy wysokosłodzone, miód, pieczywo cukiernicze, słodkie owoce,
• produkty typu fast food, słone przekąski,
• produkty pochodzenia zwierzęcego, będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, tj. smalec, golonka, kaszanki, pasztety, kaczka, tłuste mięsa,
• margaryny utwardzane,
• produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 6 (działanie prozapalne), tj. olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany,
• wyeliminować z diety soję i jej przetwory (np. tofu, mleko sojowe),
• wyeliminować z diety inne produkty zawierające goitrogeny (tzw. związki wolotwórcze), głównie warzywa krzyżowe tj. kapusta, jarmuż, brokuły, kalafior, brukselka, rzodkiew, kalarepa, brukiew, rzepa, rzepak ); ilość związków wolotwórczych można ograniczyć przez zastosowanie obróbki kulinarnej (gotowanie bez przykrycia, moczenie),
• ograniczyć spożycie innych produktów zawierających śladowe ilości goitrogenów, tj. orzeszki ziemne, truskawki, pędy bambusa, orzechy piniowe, gruszki, bataty,
• unikać produktów będących źródłem jodu (np. wody mineralne jodowane, sól jodowana, suplementy z jodem, ryby tj. mintaj, dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk),
• unikać produktów rafinowanych, przetwarzanych, z dodatkiem konserwantów, barwników, aromatów,
• unikać mocnej kawy i herbaty oraz alkoholu.

W niektórych przypadkach korzystne jest wyeliminowanie z diety produktów mlecznych (m.in. mleko, jogurty, kefir, maślanka, sery, śmietana, lody, masło) oraz zawierających gluten (pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, pszenżyto, owies, kamut), ze względu na skłonność do innych chorób autoimmunologicznych,

W niektórych przypadkach korzystne jest ograniczenie bądź wyeliminowanie z diety warzyw psiankowatych tj. pomidory, ziemniaki, papryka (także w postaci przyprawy), bakłażan, jagody Goji, owoce miechunki, tytoń.

Aby sprawdzić reakcję organizmu na poszczególne produkty należy obserwować objawy po ich odstawieniu. Po kilku tygodniach można wprowadzić do diety pojedyncze produkty (w pewnych odstępach czasu) i obserwować reakcję organizmu na ich wprowadzenie do diety. Jeśli organizm źle toleruje dany produkt mamy pewność, że nam szkodzi.

Opcjonalna suplementacja (po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem):
• kwasy tłuszczowe omega 3,
• selen, cynk,
• witamina D.

Są to ogólne wskazówki do diety zalecanej w Hashimoto. Warto jednak skorzystać z wizyty u dietetyka, który dostosuje jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu oraz preferencji smakowych na podstawie składu ciała oraz aktualnych wyników badań.

Zalecana aktywność fizyczna:
• 3-4 razy w tygodniu po 30-45 minut,
• marsz, bieganie, pływanie, nordic walking, jazda na rowerze.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie przydatna ;) W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do kontaktu.

Serdecznie pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam,

jak najbardziej zalecam aktywność fizyczną, która wspomoże proces odchudzania. Oprócz tego 70% sukcesu to prawidłowa dieta. Przy chorobie Hashimoto jest ona szczególnie ważna. Warto skonsultować się z dietetykiem i rozpisać indywidualny jadłospis. Należy zająć się problemem kompleksowo.
Jeżeli byłby Pan zainteresowany to układam indywidualne jadłospisy. Jest to możliwe po osobistej konsultacji - pacjentów przyjmuję w Warszawie lub jeżeli nie ma możliwości dojazdu to przez internet.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty