Nadwaga i Hashimoto a odżywianie

Witam serdecznie, Mam stwierdzona nadwage II stopnia BMI 27-29,9 przy wzroscie 170 cm,waga 83 kg,BMI=28,7.Do tego mam HACHIMOTO(choroba tarczycy).Jakich produktow nie powinnam jesc?.Zatem,ktore produkty powinnam nie ograniczac.Prosze pieknie o odpowiedz.Prosze o zestawy diet. Z wyrazami szacunku, Jagoda C.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Otyłość w Polsce

Należy ograniczyć jod w diecie (sól jodowana, ryby morskie) ponadto należy ograniczyć warzywa kapustne - kapustę, brokuły, kalafior. Nie należy też spożywać soi ani produktów sojowych.

0

Witam. Najlepiej gdyby skorzystała Pani z pomocy dietetyka. Dieta w chorobie Hashimoto powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana, aby dostarczać odpowiednią ilość witamin i minerałów. Aby przyspieszyć metabolizm i zmniejszyć chęć na podjadanie, należy spożywać 5 posiłków dziennie o niewielkiej objętości i w równych odstępach czasowych.
Codziennie należy spożywać produkty zawierające węglowodany złożone: produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, warzywa (kilka porcji dziennie) i owoce o małej zawartości cukru. Należy bezwzlędnie ograniczyć spożycie cukrów prostych: słodyczy, słodkich napojów, soków, dżemów wysokosłodzonych, miodu, pieczywa cukierniczego oraz owoców o dużej zawartości cukru:ananasy, banany, winogrona, mango. Krótko mówiąc, najlepiej spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Jednak należy także unikać produktów zawierających substancje goitrogenne (czyli wolotwórcze). Występują one m.in. w: surowej kapuście, kalafiorze, brukselce, rzepie, kukurydzy, orzeszkach ziemnych, gorczycy i soi. Jeśli już Pani je spożywa, to należy je ugotować w dużej ilości wody, w odkrytym naczyniu (tak aby substancje goitrogenne wyparowały z wywaru).
Należy ograniczyć spożycie zwierzęcych tłuszczów nasyconych (tłuste mięso, smalec, śmietana) oraz szkodliwych tłuszczów utwardzonych (margaryny). Jednocześnie bardzo ważne jest, aby zwiększyć podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których źródłem są m.in.: olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie i migdały. Oprócz tego źródłem zdrowego tłuszczu są: pestki dyni, sezam, słonecznik, awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy i niewielka ilość masła.
Ponadto należy zwiększyć nieco udział białka w diecie, przy czym większość powinno stanowić białko zwierzęce, a więc: chude mięso, ryby słodkowodne, jaja, chude sery twarogowe, jogurt, kefir, maślanka. Ważne jest również, aby dieta obfitowała w antyoksydanty: witaminy A, C, E oraz cynk i selen. Uwaga na jod! Należy unikać jodu, czyli soli jodowanej, ryb morskich, owoców morza oraz suplementów, które zawierają jod. Zaleca się wypijanie około 1,5-2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez, zalecana jest także zielona herbata, herbatki ziołowe i owocowe. Należy unikać mocnej kawy i herbaty. Alkohol należy wyeliminować. Zalecane techniki kulinarne to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu. W chorobie Hashimoto ważna jest także regularna aktywność fizyczna. Nie powinna jednak ona być zbyt intensywna. Wystarczy np. 3 razy w tygodniu 30-45 minut spaceru, biegu, marszu nordic walking, jazdy na rowerze, czy pływania.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty