W chorobie Hashimoto należy ograniczyć spożywanie jodu a więc soli jodowanej, ryb morskich (tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela, śledź). Ponadto należy ograniczyć spożywanie warzyw takich jak kapusta, brokuły i kalafior. Ze względu an częsty niedobór selenu warto spożywać orzechy brazylijskie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zmiana diety przy chorobie Hashimoto – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak się odżywiać podczas choroby Hashimoto i niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Dieta a choroba Hashimoto – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie produkty jeść przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Bezpieczna dieta przy niedoczynności tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Sposób na odtrucie z rtęci – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co mogę jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta dla osoby z chorobą Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
artykuły
Jod w tabletkach - na co pomaga i jaki wybrać?
Jod w tabletkach można kupić w aptece zarówno na r
Jeździsz nad polskie morze, by uzupełnić niedobory jodu? Lekarze obalają powszechny mit
Czy warto wybrać się nad Bałtyk w celu uzupełnieni
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f