Nie ma potrzeby wykluczania z diety glutenu ani nabiału. Wazniejsze jest unikanie jodu. Nie należy spożywać ryb morskich (tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela, mintaj, halibut) ani jodowane soli. Poza tym należy ograniczyć brokuły, kalafior i warzywa kapustne. W celu dostarczenia odpowiedniej dawki selenu należy spożywać codziennie 1-2 orzechy brazylijskie.
http://www.hashimoto.pl załączam link do stowarzyszenia osób chorych na Hasimoto. Warto wybrać się an jedno ze spotkań, które organizują w różnych miastach Polski.
Dzień dobry!
Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.
Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę należy stosować przy Hashimoto? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czego nie jeść przy chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta a choroba Hashimoto – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaką dietę stosować przy chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Konieczność stosowania diety przy chorobie Hashimoto – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Wskazania do ustalenia diety przy Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Co mogę jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czego powinnam nie spożywać przy Hashimoto? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń