Jak najlepiej pływać przy SM?

Dzien dobry, Mam Sm. Chodzę na basen. Vzy jakis styl plywania jest ddla mnie bardZiej odpowiedni? Lub dieta? Waze 52 kg. Wzrost 164 cm Dziękuję za wsElkie informacje
MĘŻCZYZNA, 40 LAT ponad rok temu

Udar - kiedy wezwać karetkę?

P { margin-bottom: 0.21cm; } Jednostronna bezwładność, drętwienie kończyn, niewyraźne mówienie i problemy ze zrozumieniem mowy, ostry ból głowy ? to objawy udaru mózgu. Istnieje kilka objawów poprzedzających udar, będącymi sygnałami ostrzegawczymi.

Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Styl pływania przy SM nie ma znaczenia. Co do diety, warto stosować się do kilku ważnych zaleceń. Warzywa i owoce należy spożywać pięć razy dziennie (w dużej ilości liściaste, ciemnozielone warzywa takie jak: jarmuż ,szpinak, sałaty, bogate w białko warzywa strączkowe oraz koper, brokuły i buraki). Codziennie należy jeść produkty pełnoziarniste, np. chleb pełnoziarnisty, ryż, makaron, płatki owsiane i inne, orzechy. W zamian za tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w diecie powinny się znaleźć tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, tłuszcze pochodzące z pestek i nasion. Należy zrezygnować z tłuszczów takich jak masło i smalec. W przewadze w jadłospisie (w stosunku do mięsa) powinny pojawiać się ryby, szczególnie tłuste: makrela, łosoś, sardela, sardynki, halibut. Zawierają kwasy omega-3, oraz cenne witaminy (A i D) i składniki mineralne (selen i jod). U chorych ze stwardnieniem rozsianym zaleca się stosowanie tylko dwóch posiłków mięsnych w tygodniu. Należy pamiętać, że dania z soi, soczewicy, cieciorki, bobu, fasoli, grochu z powodzeniem zastępują mięso i mogą być spożywane zamiennie bez ryzyka niedoborów lub minimalnie 2-3 razy w tygodniu. W sposobach przygotowywania potraw powinno przeważać duszenie, gotowanie, grillowanie. Unikać należy smażenia. Należy unikać potraw i produktów, w których w znajdują się duże ilości tłuszczów nasyconych oraz tłuszczy utwardzonych (margaryn) - ciast, słodyczy, wafelków, tortów, chipsów, innych słonych przekąsek, żywności typu fast food. Jeżeli z diety nie jesteśmy w stanie wykluczyć nabiału całkowicie, należy wybierać tylko nabiał o niskiej zawartości tłuszczu (1,5% tłuszczu), twarde sery tylko o zmniejszonej ilości tłuszczu. Unikać spożywania pełnego mleka. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu - woda jest niezbędna do prawidłowego utrzymania przemian biochemicznych zachodzących w organizmie.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Znaczenie jakości w żywieniu
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/znaczenie-jakosci-w-zywieniu.html

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty