Jak pohamować apetyt przy chorobie Hashimoto?

Witam. Mam pytanie do endokrynologa bądź dietetyka. Od 2 lat choruję na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane Hashimoto. Przyjmuję Euthyrox 50N. Odkąd się leczę mam problemy ze swoim odżywianiem, a mianowicie zwiększył mi się apetyt i ciągle spożywam jedzenie i to nieodpowiednie. Stąd mam właśnie pytanie, jak pohamować ten apetyt? Słyszałam jeszcze, że w tej chorobie stosuje się dietę bezglutenową. Czy to prawda? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu
Aleksander Ropielewski
95 poziom zaufania

Nie ma konieczności stosowania diety bezglutenowej. Podstawą jest jedzenie produktów o dużej objętości, zawierających dużo błonnika (kasze, warzywa, owoce), które zwiększą uczucie sytości. Koniecznie należy się powstrzymać od produktów słodkich. Np. zamiast jedzenia batonika możemy zjeść marchewkę lub jabłko.

0

Witam. Najlepiej gdyby skorzystała Pani z pomocy dietetyka. Dieta w chorobie Hashimoto powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana, aby dostarczać odpowiednią ilość witamin i minerałów. Aby przyspieszyć metabolizm i zmniejszyć chęć na podjadanie, należy spożywać 5 posiłków dziennie o niewielkiej objętości i w równych odstępach czasowych.
Codziennie należy spożywać produkty zawierające węglowodany złożone: produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, warzywa (kilka porcji dziennie) i owoce o małej zawartości cukru. Należy bezwzlędnie ograniczyć spożycie cukrów prostych: słodyczy, słodkich napojów, soków, dżemów wysokosłodzonych, miodu, pieczywa cukierniczego oraz owoców o dużej zawartości cukru:ananasy, banany, winogrona, mango. Krótko mówiąc, najlepiej spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Jednak należy także unikać produktów zawierających substancje goitrogenne (czyli wolotwórcze). Występują one m.in. w: surowej kapuście, kalafiorze, brukselce, rzepie, kukurydzy, orzeszkach ziemnych, gorczycy i soi. Przed spożyciem takich produktów, należy je ugotować w dużej ilości wody, w odkrytym naczyniu (tak aby substancje goitrogenne wyparowały z wywaru).
Należy ograniczyć spożycie zwierzęcych tłuszczów nasyconych (tłuste mięso, smalec, śmietana) oraz szkodliwych tłuszczów utwardzonych (margaryny). Jednocześnie bardzo ważne jest, aby zwiększyć podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których źródłem są m.in.: olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie i migdały. Oprócz tego źródłem zdrowego tłuszczu są: pestki dyni, sezam, słonecznik, awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy i niewielka ilość masła.
Ponadto należy zwiększyć nieco udział białka w diecie, przy czym większość powinno stanowić białko zwierzęce, a więc: chude mięso, ryby słodkowodne, jaja, chude sery twarogowe, jogurt, kefir, maślanka. Ważne jest również, aby dieta obfitowała w antyoksydanty: witaminy A, C, E oraz cynk i selen. Uwaga na jod! Należy unikać jodu, czyli soli jodowanej, ryb morskich, owoców morza oraz suplementów, które zawierają jod. W pewnych przypadkach eliminacja z jadłospisu glutenu lub mleka krowiego może przynieść poprawę stanu zdrowia, jednak przed zastosowaniem diety eliminacyjnej najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Zaleca się wypijanie około 1,5-2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez, zalecana jest także zielona herbata, herbatki ziołowe i owocowe. Należy unikać mocnej kawy i herbaty. Alkohol należy wyeliminować. Zalecane techniki kulinarne to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu. W chorobie Hashimoto ważna jest także regularna aktywność fizyczna. Nie powinna jednak ona być zbyt intensywna. Wystarczy np. 3 razy w tygodniu 30-45 minut spaceru, biegu, marszu nordic walking, jazdy na rowerze, czy pływania. Zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty