Witam Panią, w diecie osoby z niedoczynnością tarczycy istotna jest odpowiednia podaż białka (nabiał, mięso, wędliny). Ponadto:
- w przypadku odchudzania trzeba ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
- powinno unikać się: kapusty, kalafiora, brukselki, brukwi, rzepy, soi, gorczycy, orzeszków ziemnych, fasoli, grochu, cebuli, gdyż produkty te są źródłem tak zwanych czynników wolotwórczych negatywnie oddziałujących na tarczycę.
- w diecie nie powinno zabraknąć jodu: ryby morskie, pomidory, szparagi, jarmuż, sól kuchenna jodowana.
Należy spożywać:
- 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli),
- 4 porcje warzyw,
- mleko i przetwory mleczne w ilości dwóch porcji w ciągu dnia, najlepiej niskotłuszczowe,
- 1 porcja: mięso, lub ryby, lub nasiona roślin strączkowych
Do smarowania pieczywa należy używać margaryny o niskiej zawartości tłuszczu,
Z technik kulinarnych zaleca się pieczenie, gotowania i duszenie.


Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl

0

Witam serdecznie!

Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie można uniknąć napadów głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli przyjdzie ochota na przekąski, proszę wybierać te niskokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Przy niedoczynnośći tarczycy zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Można go znaleźć np. w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty