Nieleczona niedoczynność tarczycy a odchudzanie

Witam,mam 24 lata, 160cm wzrostu i waże 70kg. Od dziecka choruję na tarczycę (niesoczynność) ale od kilku lat nie biorę lekarstw, obecnie od 6lat lecze się na tradzik. Chcialabym prosic o diete ktora pomoze mi ossignac wage 58kg. dodam iz pije okolo 1litra napojów dziennie, spozywam trzy posilki dziennie oparte glownie na miesie i wedlinach oraz jem duzo slodyczy a takze pale sporadycznie.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Witam serdecznie!
Poniżej podam Pani kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie Pani napadowi głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli ma Pani ochotę na przekąski proszę wybierać te małokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Jeśli choruje Pani na niedoczynność tarczycy, to z zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną.
Polecam: sałaty, szpinak,szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w Pani diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajdzie go Pani w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam nie mniej niż 2l/ dzień.
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0

- 5 posiłków w ciągu dnia w odstępach 3h (posiłek to także jabłko czy sok pomidorowy)
- proszę unikać ostrych przypraw (curry, kurkuma, papryka ostra, pieprz kolorowy, pieprz kajeński)
- słodycze - zawarte w nich cukry proste nie są zalecane zarówno w terapii odchudzającej jak i w przypadku zmian trądzikowych - powodują zwiększenie masy ciała a zawarte w nich substancje - zmiany skórne - zalecam 2x w tygodniu słodycz w postaci koktajlu owocowego z sokiem jabłkowym i otrębami
- zalecam zieloną/czerwoną herbatę w il.1l dziennie oraz wodę mineralną 2l dziennie wypijaną po max. 1szkl. - wszystkie owoce bez cukru!
- dieta powinna być bogata w tłuste ryby morskie (przynajmniej 2-3 razy w tygodniu)
- pestki dyni, słonecznika
- śniadania proponuję w postaci domowego muesli z produktów pełnoziarnistych tj.płatki owsiane górskie, płatki jęczmienne z dodatkiem pestek słonecznika
(źródło NNKT)
- posiłki obiadowe w formie 150-200g ryby/piersi z kurczaka/indyka z dodatkiem 200-300g warzyw gotowanych lub surówek bez dodatków majonezowych sosów
- warzywa typu strączki, kapustne po obróbce termicznej ze względu na występujące w nich substancje wolotwórcze
- kasza jęczmienna, kasza jaglana, kasza gryczana, makaron typu pełne ziarno lub razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb na zakwasie
- jeśli ma Pani ochotę i czas wysiłek fizyczny minimum 3 x w tygodniu trwający przynajmniej 45minut. Poziom aerobowy (tętno utrzymywać należy na poziomie 130 uderzeń/min) np.rower, jogging, basen

0

Przede wszystkim proszę odstawić słodycze!
Następnie myślę, że warto wrócić do regularnego stosowania leków - przy niedoczynności są one neizbędne już do końca życia...
poza zasadami, które już zostały przytoczone warto pamiętać o kilku zasadach ważnych konkretnie przy niedoczynności.
Jedz najlepiej 5 – 6 posiłków dziennie, aby podkręcić metabolizm, który jest spowolniony. Pełnowartościowe białko także podkręca metabolizm pomagając spalać kalorie, poza tym dostarcza aminokwasów (szczególnie tyrozyny, która jest potrzebna do wytwarzania hormonu tarczycy tyroksyny T4). Zadbaj o to, aby w każdym posiłku znalazło się jedno ze źródeł pełnowartościowego białka: mięso, drób, jajka, ryby.


Najlepsze źródła węglowodanów, to produkty bogate w błonnik, czyli te z grubego przemiału, a więc pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron, chleb graham, żytni. Także brązowy ryż oraz kasze – jaglana, pęczak, gryczana.

Kwasy tłuszczowe omega-3, to podstawa przy Hashimoto, kwasy te mają działanie zmniejszające proces zapalny wywołany chorobą autoimmunologiczną jaką jest Hashimoto! Włącz olej lniany, oliwę. Zalecany jest także olej kokosowy i olej rzepakowy.
Unikaj olejów bogatych w kwasy omega 6 działające prozapalenie – słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego.


WYELIMINUJ
1. Soja i jej przetwory działają wolotwórczo i mogą pogłębiać niedoczynność tarczycy.

2. Surowa kapusta, brokuły, brukselka, rzodkiewki, kalafior, kukurydza, orzeszki ziemne - również mogą pogłębić niedoczynność.

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty