Jak działa żołądek?
Niedobór DAO oznacza, że Pana organizm ma trudności z rozkładaniem histaminy, mediatora procesów zapalnych, który wydzielany jest pod wpływem różnych czynników, również żywieniowych, w całym organizmie. Potrzebuje Pan wykluczyć z diety lub chociaż ograniczyć w znacznym stopniu dowóz histaminy z pożywieniem. Do produktów o największym ładunku histaminy należą banany, truskawki, kiwi, owoce cytrusowe, ryby i owoce morza, kakao i produkty z dodatkiem kakao, alkohol, szczególnie czerwone wino, pomidory, kiszonki, żywność przetworzona, fast foody, gotowe wyroby piekarnicze, słone przekąski. Dodatkowo benzoesany zawarte w żywności mogą wzmagać wydzielanie histaminy wewnątrz organizmu, w benzoesany oprócz żywności gotowej, konserwowanej, bogata jest na przykład zielona herbata. Istnieją doniesienia, że aktywność DAO można poprawić przywracając prawidłowy skład mikroflory jelitowej. W tym celu potrzebna jest odpowiednia dieta i dobrana probiotykoterapia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Objawy nietolerancji histaminy a wynik badania DAO – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co mogą sugerować takie silne pokrzywki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza nietolerancja histaminy? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Badania na nietolerancję pokarmową IMU-PRO na 90 produktów – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Alergia krzyżowa u 22-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można jeść banany przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Nietolerancja pokarmowa i wybór produktów spożywczych – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk