Dzień dobry,



U niektórych osób spożycie gorzkiego kakao i ciemnej czekolady może przyczyniać się do rozwoju objawów ze strony układu oddechowego w postaci choćby nieżytu nosa. Ma to miejsce w przypadku nietolerancji histaminy, która jest hormonem tkankowym zaliczanym do grupy amin biogennych. Objawy nietolerancji histaminy są liczne, bardzo zmienne i obejmują przewód pokarmowy (ból brzucha, biegunka, wymioty), skórę (pokrzywka, zapalenie skóry, świąd), układ oddechowy (nieżyt nosa, przekrwienie błony śluzowej nosa, astma), układ sercowo-naczyniowy (niedociśnienie i zaburzenia rytmu serca) oraz układ nerwowy (bóle głowy). Diety o niskiej zawartości histaminy są obecnie przede wszystkim stosowane w celu zmniejszenia objawów nietolerancji histaminy, czyli zaburzenia charakteryzującego się zwiększonym stężeniem tego związku chemicznego w osoczu, głównie z powodu zmniejszonej aktywności oksydazy diaminowej (DAO), enzymu metabolizującego histaminę. Ze względu na to, iż tego typu diety z reguły wykluczają żywność, w tym wiele wartościowych produktów pochodzenia roślinnego (poszczególne warzywa, owoce, orzechy, gorzkie kakao), którą pacjenci kojarzą z początkiem epizodu wystąpienia niepokojących symptomów nietolerancji, należy w pierwszej kolejności skontaktować się z lekarzem alergologiem w celu faktycznego potwierdzenia występowania nietolerancji histaminy.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty