Nietolerancja pokarmowa

Przez pewien okres ograniczyłam do minimum produkty mleczne, zawierające gluten produkty zbożowe. Przez cały tydzień jadłam dzień w dzień chleb żytni oraz kilka jogurtów. Przez ten czas nie odwiedzałam toalety, a mój brzuch zrobił się strasznie wydęty. Na wadze zobaczyłam aż 5 kg więcej niż zawsze! Dodam też, że do jogurtów dodawałam kakao i nie wiem, czy to nie spotęgowało zatwardzenia. Może to świadczyć o nietolerancji tych pokarmów?
KOBIETA ponad rok temu

Witaj,
Twoja dieta była uboga w warzywa i owoce, a tm samym błonnik rozpuszczalny w wodzie.
Mała ilość spożywanych płynów, do tego obecność kakao, który działa zapierająco to kolejny powód zaparć.
Wzdęty brzuch, uczucie pełności może być spowodowany zaparciami.
Nie oddawanie kału przez tydzień może być niebezpieczne dla zdrowia.
Na początek zarzyj 3 ampułki Lakcid / Linex popij dużą ilością wody.
Jedz kokataj - jogurt naturalny + truskawki (mogą być mrożone).
Ponadto zjedz gotowane lub pieczone duze jabłko.
Jeżeli nie wydalisz mas kałowych przez kolejne 2 dni, pilnie zgłoś się do lekarza.
Nie do końca ograniczyłaś w diecię laktozę i gluten. Bowiem jeżeli do jogurtu dodawane jest mleko w proszku, to zawiera laktozę, a gluten wstępuje nie tylko w pszenicy, ale także życie i jęczmieniu.
Pozdrawaiam,
Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty