Witaj,
Twoja dieta była uboga w warzywa i owoce, a tm samym błonnik rozpuszczalny w wodzie.
Mała ilość spożywanych płynów, do tego obecność kakao, który działa zapierająco to kolejny powód zaparć.
Wzdęty brzuch, uczucie pełności może być spowodowany zaparciami.
Nie oddawanie kału przez tydzień może być niebezpieczne dla zdrowia.
Na początek zarzyj 3 ampułki Lakcid / Linex popij dużą ilością wody.
Jedz kokataj - jogurt naturalny + truskawki (mogą być mrożone).
Ponadto zjedz gotowane lub pieczone duze jabłko.
Jeżeli nie wydalisz mas kałowych przez kolejne 2 dni, pilnie zgłoś się do lekarza.
Nie do końca ograniczyłaś w diecię laktozę i gluten. Bowiem jeżeli do jogurtu dodawane jest mleko w proszku, to zawiera laktozę, a gluten wstępuje nie tylko w pszenicy, ale także życie i jęczmieniu.
Pozdrawaiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rzadkie wizyty w toalecie i chęć poprawy metabolizmu – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Problemy z nabieraniem wagi – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy możliwe, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nietolerancja glutenu a spożycie ryb – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Reakcje krzyżowe i nietolerancja pokarmowa – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy moje dolegliwości mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś