Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani,
Po pierwsze należy określić co znaczy nietolerancja i w jaki sposób została ona zdiagnozowana. Jeżeli ma podłoże takie jak alergia typu IgE zależnego lub celiakia będzie Pani prawdopodobnie musiała wykluczyć wszystkie źródła glutenu z diety (tzn. pszenicę, żyto, owies, jęczmień i wszystkie przetworzone produkty zawierające je w swoim składzie). Jeżeli jest to jednak alergia typu IgG zależnego lub nietolerancja typu nieokreślonego to postępowanie na początku również powinno wykluczyć wszystkie źródła glutenu, ale nie musi się Pani obawiać ich śladowych ilości. Jest także duża szansa na to, że po zaniku przeciwciał będzie Pani mogła stosować mniej restrykcyjną dietę. Najważniejsze jest jednak ustalić co się dzieje, najlepiej w porozumieniu z dobrym specjalistą. Aktualnie panuje "moda" na bezglutenowość i wiele osób jest przekonywanych do rezygncji z glutenu bez poważnych przesłanek po temu. Dlatego dobrze się upewnić jakie jest podłoże schorzenia, gdyż restrykcyjne postaci diety bezglutenowej są często bardzo uciążliwe w codziennym życiu. Życzę powodzenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nietolerancja glutenu a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy zespół złego wchłaniania to celiakia? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Ataksja glutenowa - czym jest i jak się objawia. Jak leczyć ataksję glutenową
Ataksja glutenowa jest stosunkowo rzadkim powikłan
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o