Szanowna Pani,
Po pierwsze należy określić co znaczy nietolerancja i w jaki sposób została ona zdiagnozowana. Jeżeli ma podłoże takie jak alergia typu IgE zależnego lub celiakia będzie Pani prawdopodobnie musiała wykluczyć wszystkie źródła glutenu z diety (tzn. pszenicę, żyto, owies, jęczmień i wszystkie przetworzone produkty zawierające je w swoim składzie). Jeżeli jest to jednak alergia typu IgG zależnego lub nietolerancja typu nieokreślonego to postępowanie na początku również powinno wykluczyć wszystkie źródła glutenu, ale nie musi się Pani obawiać ich śladowych ilości. Jest także duża szansa na to, że po zaniku przeciwciał będzie Pani mogła stosować mniej restrykcyjną dietę. Najważniejsze jest jednak ustalić co się dzieje, najlepiej w porozumieniu z dobrym specjalistą. Aktualnie panuje "moda" na bezglutenowość i wiele osób jest przekonywanych do rezygncji z glutenu bez poważnych przesłanek po temu. Dlatego dobrze się upewnić jakie jest podłoże schorzenia, gdyż restrykcyjne postaci diety bezglutenowej są często bardzo uciążliwe w codziennym życiu. Życzę powodzenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy zespół złego wchłaniania to celiakia? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Nietolerancja glutenu a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?
Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele