Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny

witam mam nietolerancje pokarmowa na pszenice jako gluten pszeniczny,jak mam zyc?czy zupelnie musze wyeliminowac pszenice?czy mozna to jakos leczyc?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowna Pani,
Po pierwsze należy określić co znaczy nietolerancja i w jaki sposób została ona zdiagnozowana. Jeżeli ma podłoże takie jak alergia typu IgE zależnego lub celiakia będzie Pani prawdopodobnie musiała wykluczyć wszystkie źródła glutenu z diety (tzn. pszenicę, żyto, owies, jęczmień i wszystkie przetworzone produkty zawierające je w swoim składzie). Jeżeli jest to jednak alergia typu IgG zależnego lub nietolerancja typu nieokreślonego to postępowanie na początku również powinno wykluczyć wszystkie źródła glutenu, ale nie musi się Pani obawiać ich śladowych ilości. Jest także duża szansa na to, że po zaniku przeciwciał będzie Pani mogła stosować mniej restrykcyjną dietę. Najważniejsze jest jednak ustalić co się dzieje, najlepiej w porozumieniu z dobrym specjalistą. Aktualnie panuje "moda" na bezglutenowość i wiele osób jest przekonywanych do rezygncji z glutenu bez poważnych przesłanek po temu. Dlatego dobrze się upewnić jakie jest podłoże schorzenia, gdyż restrykcyjne postaci diety bezglutenowej są często bardzo uciążliwe w codziennym życiu. Życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty