Witam serdecznie,
trójglicerydy nie określają nietolerancji na gluten.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu?
Określenie poziomu trójglicerydów nie jest parametrem, który pozwala zdiagnozować nietolerancję glutenu. Takie parametry jak trójglicerydy czy poziom cholesterolu całkowitego lub jego frakcji LDL i HDL stosowane są do diagnozy chorób związanych z zaburzeniami metabolizmu tłuszczów. Nietolerancję glutenu można natomiast stwierdzić robiąc specjalistyczne badania i testy: przede wszystkim na obecność przeciwciał tTg i EmA. Jeśli te przeciwciała występują- wówczas rozpoznajemy celiakię. Natomiast jeśli tych przeciwciał nie ma w organizmie, to mamy prawdopodobnie do czynienia z nietolerancją glutenu. Pomocne w diagnozie są także testy alergiczne. Jeśli takie testy nie wykazały uczulenia na pszenicę, to zazwyczaj stwierdza się nietolerancję glutenu. Dodatkowo aby potwierdzić diagnozę wykonuje się również test na obecność przeciwciał antygliadynowych (AGA). Przeciwciała AGA są obecne w przypadku występowania nietolerancji glutenu. Jeśli podejrzewa Pan u siebie występowanie takiej nietolerancji i potwierdzą to zrobione badania specjalistyczne wówczas bardzo ważne jest wyeliminowanie z diety źródeł glutenu, czyli np. pszenicy, żyta, czy jęczmienia. W odpowiednim zbilansowaniu diety i doborze produktów pomoże Panu dietetyk.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać: Dieta bezglutenowa – moda czy złoty środek na lepsze samopoczucie? http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-bezglutenowa-moda-czy-zloty-srodek-na-lepsze-samopoczucie.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Bóle brzucha i osłabienie przy diecie bezglutenowej – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy ograniczyć mączne jedzenie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaka może by reakcja organizmu na spożycie glutenu u osoby z nietolerancją? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogę spożywać sproszkowaną trawę z pszenicy, jeżeli cierpię na nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska