Dzień dobry,
w treści pytania przedstawia Pan wyniki badań, które zostały wykonane w trakcie diagnostyki celiakii. Zrobiono badanie poziomu przeciwciał IgA i IgG, które są ujemne, a całkowity poziom Iga jest słabo dodatni. Wykonana została także biopsja.
Wydaje się, że najlepiej w tej sytuacji byłoby porozumieć się z gastrologiem, aby ocenił te wyniki. Konieczne jest z pewnością powtórzenie badań oraz ewentualne rozszerzenie diagnostyki o inne testy, aby możliwe było potwierdzenie diagnozy celiakii. Zachęcamy zatem do kontaktu ze specjalistą. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:
https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-gluten/6956113245800960a
https://zywienie.abczdrowie.pl/choroba-trzewna/6954055887800864a
https://portal.abczdrowie.pl/nawet-90-proc-chorych-zyje-z-niewykryta-celiakia/7157362652338880a
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badania w kierunku celiakii u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie celiakii a wyniki badań serologicznych – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy dodatni wynik przeciwciał IgG oznacza celiakię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy te wyniki wskazują na celiakię u 30-latka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy nieleczona celiakia może prowadzić do stwardnienia rozsianego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie testy wykonać w kierunku celiakii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czym jest choroba trzewna? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Proszę o interpretację wyników badań pod kątem celiakii – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Wynik badania gastrologicznego w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
artykuły
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej