Witam, nie napisała Pani jakiego rodzaju testy na nietolerancję Pani wykonała? Najlepiej na interpretację wyników wybrać się do osoby, która takie testy zlecała.

Istnieje zjawisko nadwrażliwości na gluten. Są to takie przypadki kiedy celiakia została wykluczona (negatywny wynik przeciwciał czy brak zaniku kosmków jelitowych w wykonanej biopsji jelita), a pomimo tego gluten w diecie wywołuje niepożądane objawy. Diagnoza nadwrażliwości opiera się jedynie na obserwacji objawów po ponownym wprowadzeniu glutenu (prowokacja) w czasie stosowania diety bezglutenowej. Proszę natomiast nie robić tego na własną rękę. Jeśli diagnostyka jest w dalszym ciągu prowadzona zastosowanie diety bezglutenowej może utrudnić rozpoznanie.

Pozdrawiam,
Anita Wudarczyk
http://anitawudarczyk.pl/

0

Dzień dobry!
Jest to jak najbardziej możliwe, gdyż nietolerancja na gluten nie musi równać się celiakii. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Niedozwolone jest wtedy spożywanie jakichkolwiek, nawet śladowych ilości glutenu. Przy nietolerancji czasami, w bardzo niewielkich ilościach, można spożyć gluten. Najlepiej jednak, zwłaszcza w początkowej fazie, zrezygnować ze zbóż glutenowych oraz produktów mogących zawierać ten rodzaj białek.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Podejrzenie celiakii a wyniki badań serologicznych

Witam, podejrzewana jest u mnie celiakia. Nie mam objawów klasycznej celiakii. Odebrałam wyniki badań serologicznych, które wyglądają następująco: P/c anty-tTG IgA : <2 RU/ml P/c. anty-tTG IgG: 0,03 P/c. p. endomysium (EmA) IgA i IgG: ujemny P/c. p. gliadynie (AGA) IgA i IgG: ujemny Proszę o informację jak interpretować wyniki oraz czy są one wystarczające do postawienia diagnozy czy konieczne jest przeprowadzanie dalszych badań?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co oznaczają wyniki badań przy celiakii?

W połowie marca została u mnie zdiagnozowana celiakia dodatkowo bakteria Helicobacter pylori (usunięta z organizmu po 2 kuracji antybiotykowej dopiero w maju). Od marca jestem na bezglutenowej diecie. Przestrzegam ją naprawdę restrykcyjnie. Kupuję tylko produkty z przekreślonym kłosem. Unikam niepewnych potraw i produktów. Po 5 miesiącach bez glutenu wykonałem badania krwi pod kątem przeciwciał i ku mojemu zdziwieniu nie uległy one poprawie: Przeciwciała w kl. IgA - dodatni (ponad 200), P/c. p. endomysium (EmA) IgA - dodatni. Wyniki w marca były analogiczne... Czy to normalne? Czy przeciwciała mogą się utrzymywać w organizmie, aż tak długo? Wizytę u gastroenterologa mam co prawda w przyszły wtorek, ale wyniki mocno mnie zaskoczyły, stąd wpis. Morfologia z miesiąca na miesiąc lepsza, hemoglobina już prawie w normie, żelazo się odbudowuje, ferrytyna również, gastrycznie czuję się zdecydowanie lepiej, przez 5 m-cy przybrałem na wadze 12 kilo, brak biegunek czyli niby wszytsko ku dobremu z wyjątkiem tych przeciwciał. Totalnie nie wiem o co chodzi... Z góry dziękuję za informacje zwrotne.
MĘŻCZYZNA, 39 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty