Witam,
jeżeli chce Pani wykonać całą diagnostykę w kierunku chorób związanych z glutenem to należny wykonać badania w kierunku celiakii, alergii na gluten oraz nietolerancji glutenu. Diagnostyka alergii na gluten obejmuje badanie swoistych IgE w surowicy, wykonanie punktowych testów skórnych, testów płatkowych i próbę prowokacyjną, przeprowadzoną po okresie leczenia dietą bezglutenową. Zdiagnozowanie celiakii wymaga przede wszystkim szczegółowego wywiadu lekarskiego oraz wykonania badań laboratoryjnych w kierunku:
- Przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasach IgA i IgG.
- Przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG
- Przeciwciał przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny DGP. Natomiast diagnostyka nietolerancji na gluten obejmuje wykonanie testów na obecność przeciwciał typu IgG. W razie pytań zapraszam do kontaktu, ponieważ choroby związane z glutenem są jedną z moich specjalizacji.
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
http://dietetyk-proporcja.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Objawy nietolerancji glutenu – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie można wykonać badania wykrywające nietolerancję glutenu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Badania w kierunku alergii na gluten – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o