Dzień dobry,
Z całą pewnością, testy na obecność przeciwciał przeciwko antygenom pokarmowym w klasie IgG są w ostatnich latach chętnie wykonywanie w naszym kraju. Obserwuje się, że liczna grupa osób niezwłocznie po ich wykonaniu decyduje się przestrzegać diety eliminacyjnej opartej na obecności w surowicy krwi przeciwciał IgG swoistych wobec określonych rodzajów żywności. Warto jednak podkreślić, że istnieją wyraźne obawy dotyczące powtarzalności wyników i ich rzeczywistego znaczenia klinicznego. Stanowiska wszystkich opiniotwórczych, światowych organizacji w dziedzinie immunologii i alergologii są w zasadzie spójne i zdecydowanie odradzają wykonywanie takich testów ze względu na brak faktycznej przydatności diagnostycznej. Jak się bowiem okazuje, dieta eliminacyjna oparta na wynikach badań swoistych przeciwciał klasy IgG względem antygenów pokarmowych może utrudniać właściwą kompozycję zdrowej i dobrze zbilansowanej diety racjonalnej oraz niepotrzebnie zwiększać ryzyko wystąpienia niedoborów. W związku z tym, iż nie odnotowano dotychczas związku przyczynowo-skutkowego między obecnością przeciwciał klasy IgG względem antygenów pokarmowych, w tym w żadnej z podklas a ryzykiem rozwoju określonych dolegliwości zdrowotnych, nie warto tym samym niepotrzebnie eliminować produktów zbożowych naturalnie zawierających gluten z diety w Pani przypadku. W celu diagnostyki ewentualnej celiakii należy zacząć od wykonania badania we krwi przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA oraz przeciwciał przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgA. Bardzo ważne jest aby Pani spożywała naturalnie produkty zawierające gluten przez kilka tygodni przed badaniem, przynajmniej w jednym posiłku w ciągu dnia. Jeżeli niniejsze wyniki będą dodatnie proszę koniecznie udać się na wizytę do gastroenterologa. Rozpoznanie celiakii jest pewne u osób stosujących dietę zawierającą gluten, u których wyniki badań serologicznych są dodatnie, a w wycinkach błony śluzowej dwunastnicy stwierdza się typowe cechy histologiczne celiakii (zwiększoną liczbę limfocytów śródnabłonkowych, rozrost krypt i zanik kosmków).
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie sery mogę spożywać? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy ograniczyć mączne jedzenie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jakie można wykonać badania wykrywające nietolerancję glutenu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wynik przeciwciał IgA orzy celiakii – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
artykuły
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa