Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy?

W testach na nietolerancje pokarmowe w IGG otrzymałam wynik 36 U/ml dla pszenicy orkisz, 17 dla pszenicy, 7 dla zyta, a 3 dla glutenu. Natomiast w badaniu IGG4 - 59.9 U/ml dla glutenu, 82 dla jęczmienia oraz ponad 100 dla pszenicy. Czy to oznacza, że mam na rok zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? Czy trzeba wykonać badania na Celiaklie czy zapalenia jelit?
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Jakie zwierzę będzie odpowiednie dla alergika?

Kochasz zwierzęta, ale zdiagnozowano u ciebie alergię? Spróbuj wybrać takiego pupila, który nie będzie działał uczulająco. Miłośnicy kotów powinni wybrać nevę masquarade lub kota syberyjskiego. Sprawdzą się także rasy gubiące mniej sierści, między innymi devon rex lub cornish rex. Istotny jest też kolor ? mniej uczulający będzie biały pupil.

Dzień dobry,

Z całą pewnością, testy na obecność przeciwciał przeciwko antygenom pokarmowym w klasie IgG są w ostatnich latach chętnie wykonywanie w naszym kraju. Obserwuje się, że liczna grupa osób niezwłocznie po ich wykonaniu decyduje się przestrzegać diety eliminacyjnej opartej na obecności w surowicy krwi przeciwciał IgG swoistych wobec określonych rodzajów żywności. Warto jednak podkreślić, że istnieją wyraźne obawy dotyczące powtarzalności wyników i ich rzeczywistego znaczenia klinicznego. Stanowiska wszystkich opiniotwórczych, światowych organizacji w dziedzinie immunologii i alergologii są w zasadzie spójne i zdecydowanie odradzają wykonywanie takich testów ze względu na brak faktycznej przydatności diagnostycznej. Jak się bowiem okazuje, dieta eliminacyjna oparta na wynikach badań swoistych przeciwciał klasy IgG względem antygenów pokarmowych może utrudniać właściwą kompozycję zdrowej i dobrze zbilansowanej diety racjonalnej oraz niepotrzebnie zwiększać ryzyko wystąpienia niedoborów. W związku z tym, iż nie odnotowano dotychczas związku przyczynowo-skutkowego między obecnością przeciwciał klasy IgG względem antygenów pokarmowych, w tym w żadnej z podklas a ryzykiem rozwoju określonych dolegliwości zdrowotnych, nie warto tym samym niepotrzebnie eliminować produktów zbożowych naturalnie zawierających gluten z diety w Pani przypadku. W celu diagnostyki ewentualnej celiakii należy zacząć od wykonania badania we krwi przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA oraz przeciwciał przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgA. Bardzo ważne jest aby Pani spożywała naturalnie produkty zawierające gluten przez kilka tygodni przed badaniem, przynajmniej w jednym posiłku w ciągu dnia. Jeżeli niniejsze wyniki będą dodatnie proszę koniecznie udać się na wizytę do gastroenterologa. Rozpoznanie celiakii jest pewne u osób stosujących dietę zawierającą gluten, u których wyniki badań serologicznych są dodatnie, a w wycinkach błony śluzowej dwunastnicy stwierdza się typowe cechy histologiczne celiakii (zwiększoną liczbę limfocytów śródnabłonkowych, rozrost krypt i zanik kosmków).

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty