Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
obecnie dużo mówi się o nadwrażliwości na gluten – dotyczy to osób, które nie chorują na celiakię i nie mają alergii na gluten. U osób takich – a szacuje się, że może to być aż 50% – nie pojawiają się typowe przy celiakii przeciwciała tTg i EMA, ale występuje pozytywny wynik przeciwciał AGA. Nie stwierdza się wówczas alergii na pszenicę, wyściółka jelit również nie budzi zastrzeżeń. O celiakii przeczyta Pani tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-gluten.
Jednak, jeżeli u pacjenta pojawia się któryś z objawów typowych dla nadwrażliwości na gluten (zmiany skórne, zaburzenia trawienia, w tym biegunki, wzdęcia, zaparcia itd.), to wprowadzenie diety bezglutenowej może być uzasadnione. O to najlepiej zapytać lekarza bądź skierować się do dietetyka, który zadba o ułożenie zbilansowanej diety, eliminującej składnik szkodzący pacjentowi. Odsyłam do materiału pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-glutenu.
Natomiast prawdopodobnie ma Pani alergię na pszenicę – w takiej sytuacji badanie na przeciwciała TG2 i EMA wychodzi ujemne, zaś testy skórne – dodatnie. Wówczas z diety należy wykluczyć tylko pszenicę, a nie gluten. Być może zainteresuje Panią ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/bialka-pszenicy-moga-powodowac-rozwoj-powaznych-schorzen.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy faktycznie mam wykluczyć gluten z diety? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak dostosować dziecku dietę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Ograniczenie nadmiernej produkcji gazów jelitowych – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Ciężko ci schudnąć i ciągle masz wzdęcia? Przyczyną może być celiakia
Zaburzenia wchłaniania składników odżywczych przy
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o