Czy ograniczyć mączne jedzenie?

Witam. Mam zdiagnozowana alergie pokarmową. Robione testy skórne i z krwi. W testach skórnych przy mące pszennej wyszedł lekki rumien a w testach z krwi wynik ujemny. Nie wiem czy ograniczyć mączne jedzenie ciasta pieczywo itp. Czy nie jeść normalnie. Test na celiake też wyszedł ujemny. Proszę o opinię. Pozdrawiam
KOBIETA, 46 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

obecnie dużo mówi się o nadwrażliwości na gluten – dotyczy to osób, które nie chorują na celiakię i nie mają alergii na gluten. U osób takich – a szacuje się, że może to być aż 50% – nie pojawiają się typowe przy celiakii przeciwciała tTg i EMA, ale występuje pozytywny wynik przeciwciał AGA. Nie stwierdza się wówczas alergii na pszenicę, wyściółka jelit również nie budzi zastrzeżeń. O celiakii przeczyta Pani tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-gluten.

Jednak, jeżeli u pacjenta pojawia się któryś z objawów typowych dla nadwrażliwości na gluten (zmiany skórne, zaburzenia trawienia, w tym biegunki, wzdęcia, zaparcia itd.), to wprowadzenie diety bezglutenowej może być uzasadnione. O to najlepiej zapytać lekarza bądź skierować się do dietetyka, który zadba o ułożenie zbilansowanej diety, eliminującej składnik szkodzący pacjentowi. Odsyłam do materiału pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-glutenu.

Natomiast prawdopodobnie ma Pani alergię na pszenicę – w takiej sytuacji badanie na przeciwciała TG2 i EMA wychodzi ujemne, zaś testy skórne – dodatnie. Wówczas z diety należy wykluczyć tylko pszenicę, a nie gluten. Być może zainteresuje Panią ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/bialka-pszenicy-moga-powodowac-rozwoj-powaznych-schorzen.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty