Witam,
przede wszystkim nie napisała Pani, czy poza problemem ze stolcami dziecku doskwierają jakieś inne dolegliwości po podaniu kaszy (bóle brzucha, wzdęcia itd.). Warto zwrócić uwagę, skutkiem których konkretnie kasz są luźne, cuchnące kupy – jeżeli dolegliwości pojawiły się po podaniu kaszy manny, to być może winowajcą jest gluten. Córka może cierpieć na celiakię bądź NCGS, czyli nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W przypadku celiakii może Pani wykonać testy z krwi na przeciwciała (EmA, tTG, DGP lub GAF) lub udać się do alergologa, który po zapoznaniu się z objawami może zlecić testy skórne. Więcej o chorobie pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/co-to-jest-celiakia-jak-z-nia-zyc.
Gluten obecny jest nie tylko w kaszy mannie, ale też w jęczmiennej oraz kaszy kuskus, orkiszowej i bulgur. Natomiast wolne od niego są kasze: jaglana oraz gryczana, ryż, amarantus i quinoa. Warto je podawać pod warunkiem, że dziecko reaguje na nie dobrze. Jeżeli nie, to być może kasze mają zbyt dużo błonnika i to powoduje biegunki u córki. W takiej sytuacji warto byłoby skonsultować się z gastroenterologiem – ponieważ na kaszę powinni uważać chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, bo mogą podrażniać śluzówkę jelit.
Być może zainteresuje Panią także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-pokarmowa-u-dzieci-objawy-i-diagnostyka.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Która kasza jest najzdrowsza? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Kiedy wprowadzić kaszę mannę do diety? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Kasza manna dla niemowlaka – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
artykuły
Kasza w diecie najmłodszych. Dlaczego i od kiedy warto ją podawać?
Dodaje energii, syci na długi czas, dostarcza cenn
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o