Dzień dobry,
dieta osoby z cukrzycą powinna być oparta na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55), których źródłem są grube kasze oraz np. komosa ryżowa.

Ważny jest indeks glikemiczny nie tylko konkretnego składnika, ale również dodatków, z którymi zostanie on podany.
Łącząc produkty o wysokim indeksie glikemicznym, z produktami o niskim indeksie może Pani uzyskać potrawę o średnim indeksie glikemicznym.
Przykładowo kasza jęczmienna ma indeks glikemiczny 70, a papryka 15.
W połączeniu 60 g grotowanej kaszy jęczmiennej, gotowanej na parze piersi z kurczaka oraz 140 g surowej papryki łączny indeks wynosi 62.

Różne rodzaje kasz oraz ich indeks glikemiczny:
Kasza gryczana - 40 (niski indeks glikemiczny)
kaszka pszenna bulgul - 45 (niski indeks glikemiczny)
Kasza manna - 60 (średni indeks glikemiczny)
Kasza jęczmienna - 70 (wysoki indeks glikemiczny)

Na uwagę zasługują:
Quinoa (komosa ryżowa) - 35 (niski indeks glikemiczny)
Ryż basmati - 50 (niski indeks glikemiczny)
Ryż brązowy - 50 (niski indeks glikemiczny)

Nie bez znaczenia jest również sposób przygotowania potrawy. Kasze ugotowane al dente mają niższy indeks glikemiczny.

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
Agata Przytuła

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty