Witam Pana,
Widzę że jest Pan z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i sprawdzę jak rozkłada się tkanka tłuszczowa w Pana ciele. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis dzięki któremu poprawi się Pana sylwetka.Co do Pana pytań to ziemniaki są gorszym wyborem niż brązowy ryż czy kasze. Zawierają sporo skrobi i wysoki ig. Chleby bezglutenowe mają wyższy indeks glikemiczny niż chleb żytni razowy. Zdecydowanie lepszym wyborem sa te drugie. Podczas długotrwałego gotowania i odgrzewania kaszy czy ryżu wzrasta ich ig. Produkt te nalezy gotować al' dente.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić ziemniaki na diecie? – odpowiada Mgr Marta Kociatyn-Stawarz
- Zamiennik pieczywa podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie produktów o wysokim IG a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Czym zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie razowego chleba na kolację a skuteczność odchudzania – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy zupa z makaronem jest bardziej kaloryczna niż zupa z ziemniakami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym można zastąpić w diecie dziecka produkty skrobiowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Dieta po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej – odpowiada Mgr Beata Podbereska
artykuły
Słodycze dla cukrzyków. Na jakie przysmaki mogą sobie pozwolić diabetycy?
Osoby chore na cukrzycę nie mogą przebierać wśród
Czy każda kasza jest lekkostrawna? Sprawdź, których unikać przy problemach trawiennych
Choć kojarzą się ze zdrowiem i lekkością, niektóre
Makaron makaronowi nierówny. Sprawdź, czym się różnią i jak wpływają na organizm
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów n