Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 4 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ziemniaki w diecie i chleby

Witam, mam kilka pytań dotyczących diety. 1) Czy ziemniaki są zdrowym źródłem węglowodanów na równi z ryżem brązowym czy kaszami? chodzi mi o to że mimo ww złożonych ma wysokie ig. 2) czy chleby bez glutenowe z mąki ryżowej czy skrobii kukurydzianej lub pszennej zawieraja ww złożone? jak z ich ig? są zdrową alternatywą tak jak chleb razowy? 3) jak jest z ig w zupach gdzie np w krupniku gotuje się troche dłużej kasze i później odgrzewa czy ig znacząco wzrasta? Z góry dziękuję za odpowiedzi
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Zupa krem z porów

Masz ochotę na coś dobrego i zdrowego? Spróbuj sycącej, kremowej zupy z porów. Przepis i instrukcje wykonania potrawy znajdziesz w naszym filmie. Smacznego!

Witam Pana,

Widzę że jest Pan z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i sprawdzę jak rozkłada się tkanka tłuszczowa w Pana ciele. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis dzięki któremu poprawi się Pana sylwetka.Co do Pana pytań to ziemniaki są gorszym wyborem niż brązowy ryż czy kasze. Zawierają sporo skrobi i wysoki ig. Chleby bezglutenowe mają wyższy indeks glikemiczny niż chleb żytni razowy. Zdecydowanie lepszym wyborem sa te drugie. Podczas długotrwałego gotowania i odgrzewania kaszy czy ryżu wzrasta ich ig. Produkt te nalezy gotować al' dente.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy