Witam Pana,
Widzę że jest Pan z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i sprawdzę jak rozkłada się tkanka tłuszczowa w Pana ciele. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis dzięki któremu poprawi się Pana sylwetka.Co do Pana pytań to ziemniaki są gorszym wyborem niż brązowy ryż czy kasze. Zawierają sporo skrobi i wysoki ig. Chleby bezglutenowe mają wyższy indeks glikemiczny niż chleb żytni razowy. Zdecydowanie lepszym wyborem sa te drugie. Podczas długotrwałego gotowania i odgrzewania kaszy czy ryżu wzrasta ich ig. Produkt te nalezy gotować al' dente.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić ziemniaki na diecie? – odpowiada Mgr Marta Kociatyn-Stawarz
- Zamiennik pieczywa podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie produktów o wysokim IG a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Czym zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie razowego chleba na kolację a skuteczność odchudzania – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy zupa z makaronem jest bardziej kaloryczna niż zupa z ziemniakami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym można zastąpić w diecie dziecka produkty skrobiowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Dieta po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej – odpowiada Mgr Beata Podbereska