Wszystkie wymienione przez Pana produkty - a więc ryż, kasze, makaron - o ile są podawane w wersji pełnoziarnistej dostarczają tych samych składników odżywczych jakich szukamy w chlebie. Ziemniaki również są zdrowym i wartościowym elementem diety, także proszę z nich nie rezygnować.
Witam Pana,
produkty które Pan wymienia są dobrym zamiennikiem pieczywa. Proszę sięgać po ryż brązowy, makaron razowy, kasze a także otręby czy płatki owsiane górskie.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
Pozdrawiam
Joanna Wasiuk
Dietetyk.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Efekt jojo podczas odchudzania – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy mogę spożywać te produkty chorując na hemoroidy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co podać 15-miesięcznemu dziecku na śniadanie? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Zawartość błonnika w otrębach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Jak zrzucić kilka kilogramów bez ćwiczeń fizycznych? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)